open-navfaktor-logo
search
Mehmedović pita
"Zašto Amerikanci sve tolerišu Dodiku, hoće li se povući pa i nama kao Afganistancima reći, niste bili spremni boriti se"
Šta nama znači sastanak sa Escobarom, pitanje je koje je javno postavio državni zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović.  
08.11.2021. u 14:40
get url
text

On je na društvenim mrežama dao analitičko viđenje svih političkih događanja proteklih dana, zaključno sa današnjom posjetom našoj zemlji zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabriela Escobara.

VEZANI TEKST - Janša nakon susreta s Dodikom: Budućnost u punom suverenitetu BiH i članstvu u Evropskoj uniji

- Janšin sastanak sa Dodikom u ovoj situaciji je, u najmanju ruku, znak podrške zauzimanju kasarni! S obzirom na lansirane "non-papere" o promjeni granica i poteze koje najavljuje Dodik, odluka Janše da ugosti Dodika je namjerno poslan signal nakon Dodikovog sastanka sa Orbanom. To je zapravo totalna autorizacija "non-papera". Janša je sastankom sa Dodikom poslao poruku: "Moj "non-paper" počinje da se realizuje".

Podsjećam da je famozni Janšin "non-paper" o promjeni granica na Balkanu dovođen u direktnu vezu i sa Orbanom: Dodik sa Orbanom u subotu, sa Janšom u nedjelju. Sa Escobarom u ponedjeljak, bar kako je najavljeno. Šta se desilo pa je došlo do promjene najavljene odluke da se Escobar neće više sastajati sa Dodikom?! Nešto jeste. Možda je Željka Cvijanović (izbalansiran pristup) vodila pregovore prilikom susreta u SAD-u sa Escobarom i Palmerom. Escobar je u intervju za RSE uoči dolaska u BiH rekao da će se o eventualnom susretu sa Dodikom konsultovati sa ambasadorom SAD-a Nelsonom. Znamo rezultat.

No, ostaje pitanje zašto je Dodik jedini političar na Balkanu kojem SAD dopušta da bude beskrajno drzak prema SAD-ovim predstavnicima? To je izuzetno iritirajuće za Bošnjake – to je poruka: "Njemu niko ne može ništa. Uplašite se od tog čovjeka. To je čovjek sa kojim Amerika priča nakon 'j..e mi se'". Koja je to poruka Bošnjacima? Tačnije, koja je to poruka muslimanima u BiH jer Dodik stalno sada koristi taj termin u skladu sa tzv. Budimpeštanskim demografskim samitom na kojem su perjanice bili Orban, Janša, Vučić, Dodik i Mike Pence.

VEZANI TEKST - Dodik se pohvalio svojim odgovorom Escobaru: J*** mi se za sankcije, to sam već prošao

Sjetimo se poruka američkog vrha nakon povlačenja iz Afganistana: Afganistanci nisu bili spremni boriti se za sebe. Ako se Afganistanci ne žele boriti za sebe, zašto bi se za to borili Amerikanci. Ako Bošnjaci šute o tome da Dodik može vrijeđati sve pa i SAD, onda šalju istu poruku. A mi šutimo o tome. Ako Bošnjaci šute o tome da Dodik može prelaziti granice i vrijeđati SAD-ove diplomate, a da će se oni opet sastajati sa njim, onda će nam Amerikanci poručiti isto što i Afganistancima nakon povlačenja: "Niste bili spremni boriti se".

Zato moramo pitati Amerikance: "Zašto sve tolerišu Dodiku?" I zašto im nismo poručili, bojkotirajte Dodika. Bojkotirajte tu retoriku. Zato što je Dodik ovakav baš njihov projekat. A izjavama o izbalansiranom pristupu nama otupljuju oštricu. Sjetimo se, Escobar je, kao i Schmidt, podržao Otvoreni Balkan. To je podupiranje i snažna liderizacija Vučića u regionu i diskreditacija iste / slične EU inicijative.

Ako se prisjetimo izjave Rame o njegovom cilju o ujedinjenju Albanije i Kosova, vidimo kud Otvoreni Balkan vodi i koliko su međusobno iskreni i s postavljenim ciljevima (Velika Albanija – srpski svet) suprostavljeni ključni potpisnici Otvorenog Balkana. I sada vidimo da Milanovićev poziv na regionalnu relaciju Hrvatska – Srbija – Turska nije bez uporišta. Svaka strana koja je uključena u rješavanje bh. političkog čvora unosi i svoje interese i time stvari postaju još kompleksnije!
Zato moramo imati snažniji otklon prema svima jer oslonac na vlastite snage je jedino ispravan put. I nema popuštanja ovaj put. Ovo je prije svega pravno pitanje, pa tek onda političko! - poručio je Mehmedović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.