open-navfaktor-logo
search
Oglasio se kompenzacioni
Zašto Arnaut, buždetski veteran i "moralna vertikala" nije uložio amandman i hoće li se odreći povećane plaće
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je jučer Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu.
28.06.2022. u 11:01
get url
text

Ovim prijedlogom budžeta koji je u parlamentarnu proceduru uputilo Predsjedništvo BiH, a na koji ni jedna stranka odnosno zastupnici nisu uložili amandmane, predviđeno je i povećanje osnovice za plaće državnim službenicima. Oni već mjesecima izlaze na proteste i svakodnevno se oglašavaju ukazujući na to da imaju ista primanja, odnosno da se na njihovom materijalnom položaju ne radi već 13 godina. 

VEZANI TEKST - Zastupnički dom PSBiH usvojio prijedlog budžeta institucija BiH za 2022. godinu

Također, osim njih plaće će biti povećane za oko 500 KM zastupnicima, ministrima i drugim izabranim zvaničnicima. 

Budžetski veteran, kompenzacioni zastupnik i preletač Damir Arnaut danas je odmah oštro kritikovao "SNSD, SDA, HDZ i DF čiji su zastupnici izglasali najnemoralniji budžet u historiji svog nečasnog vladanja."

- SDA-HDZ-SNSD-DF-Željko Komšić usvojili su Budžet kojim se plaće dižu za 100 miliona, naknade 11 miliona, putni troškovi 3,6 miliona, telefoni milion. Plaće se političarima dižu za 500 KM mjesečno, a vojnicima i policajcima 80 KM mjesečno. Ovo je najnemoralniji budžet u historiji njihovog nečasnog vladanja koje će završiti ove godine.

To je sve što treba bilo ko znati o trenutnoj vladajućoj kasti. Već su se počeli pravdati u maniru Fadila Novalića: nismo mi sebi podigli plaće za 500 KM zbog sebe, već da bi vojsci i policiji mogli dići za 80 KM. Nije im, naravno, bilo prihvatljivo da paralelno sa Budžetom u proceduru dostave izmjene koeficijenata za političare, što sam u više navrata predlagao. Da ne govorimo koliko se moglo pomoći ranjivim kategorijama da su putni troškovi smanjeni, a ne povećani za 3,6 miliona maraka. No, u tom slučaju Izetbegović, Čović, Krišto i svite savjetničke ne bi mogli trošiti po 6.000 KM za dvadesetak minuta VIP salona po bjelosvjetskim aerodromima. Ove stranke su ugasile moral u Institucijama Bosne i Hercegovine. Vrijeme je da ih građani iz njih na izborima protjeraju - poručio je "moralni" Arnaut. 

Kad već drži lekcije i prodaje građanima maglu, što mu je osnov diplomatsko-političkog djelovanja svih ovih godina, zašto Arnaut nije spomenuo da je za Budžet glasao i drugi zamjenik predsjednika Naroda i pravde inače dopredsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić? 

Zašto "moralna vertikala" koja ulazi u parlamente zahvaljujući kompenzacijskim listama, a ne na osnovu glasova građana, nije uložio amandmane na Budžet? Zašto, ako je već toliko moralan i drži lekcije drugima, nije vratio SBB-u mandat koji je dobio, ne zahvaljujući svom političkom angažmanu, već dobroj volji Fahrudina Radončića da ga smjesti na kompenzacijsku listu? I to ne jednom 2018. godine, već i 2014. 

Hoće li se moralna vertikala Naše stranke odreći ovih 500 KM u narednih nekoliko mjeseci koliko će sjediti u ovom sazivu Parlamenta? Šta je konkretno za poboljšanje života građana uradio za osam godina sjedenja u parlamentarnim klupama, a za što je u svoj džep strpao bluzu pola miliona maraka na osnovu plaće i ostalih prihoda koje ostvaruje kao zastupnik? 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.