open-navfaktor-logo
search
Koštao blizu 40 miliona
Zašto bh. Alkatraz nema osmatračnicu: Zatraženo pola miliona maraka za njenu izgradnju
Državni zatvor, nazivan i bosanskohercegovačkim Alkatrazom, za čiju je izgradnju izdvojeno skoro 40 miliona eura, nema osmatračnicu, pa je za njenu gradnju planirano 500.000 KM iz budžeta za ovu godinu.
05.06.2022. u 13:15
get url
text

Ovaj novac za Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine planiran je nacrtom budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Zanimalo nas je o čemu se radi, zašto moderan zatvor urađen po evropskim standardima, kako je isticano, nema osmatračnicu.

Iz Minstarstva pravde Bosne i Hercegovine uputili su nas da odgovor potražimo u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija BiH.

- Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH trenutno u krugu nema izgrađenu osmatračnicu za koju smo ocijenili da je nužan preduvjet za kvalitetan nadzor prilaza Zavodu, a u konačnici će svakako olakšati vanjsko osiguranje kompleksa, kako zbog pozicije Zavoda tako i zbog terena na kojem je izgrađen – naveli su iz takzvanog "Državnog zatvora".

VEZANI TEKST - Pogledajte kako izgleda unutrašnjost danas otvorenog "bh. Alcatraza"

Odgovorili su da osmatračnica nije izgrađena u sklopu projekta izgradnje Zavoda jer nije bila predviđena projektnom dokumentacijom, a da "razloge za isto ne znamo".

Izgradnja Zavoda je finansirana kreditom Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu 19,3 miliona eura. BiH je uložila 6,45 miliona eura, donacije EU-a iznose 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske je bila dva miliona eura, a Vlada SAD-a dala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Kompleks zatvora prostire se na 24.000 metara kvadratnih, kapacitet je 350 ćelija.

Kament temeljac postavljen je daleke 2006. godine, a prvi ozbiljniji radovi počeli su tek sedam godina kasnije. Gradnja zatvora počela je još 2014. godine, a projekt su pratile brojne kontroverze i produženje rokova. Smjenjivali su se brojni problemi, cijena izgradnje je više puta povećana, da bi se 12 godina kasnije, kada je zatvor konačno i izgrađen, pojavio problem s tehničkim prijemom, koji je kasnije riješen.

Zatvor je otvoren u julu 2020. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.