open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Zašto članovi SDA, SBiH, DF-a i NES-a nisu došli na sjednicu, koga "Trojka" i HDZ žele izbaciti iz Komisije?
Članovi Komsije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine su izjavili zašto nisu prisustvovali sjednici Komisije.
06.07.2023. u 14:06
get url
text

Naglasili su kako je sjednica trebala biti sazvana po Poslovniku osam dana ranije, a u izuzetnim, objektivnim uvjetima, a ne subjektivnim, malo kraće od tog roka.

Nisu dobilli ni materijale za sjednicu, što je također kršenje Poslovnika Zastupničkog doma FBiH.

Na sjednici je trebalo da se dopuni Komisija nedostajućim članovima, a u javnosti su se pojavile informacije kako su se pojedini članovi trebali zamijeniti poput Dajane Čolić (DF) i dovesti osobe čijim dizanjem ruke bi se omogućili glasovi da samo jedan kandidat Marin Vukoja, blizak HDZ-u, ide na glasanje u Zastupnički dom FBiH za sudiju Ustavnog suda BiH.

- Predsjedavajući komisije dužan je sazvati komisiju osam dana prije, a samo iz opravdanih razloga u kraćem roku. Sve drugo je kršenje Poslovnika. Postojala je obaveza predsjednika Komisije da uz poziv pošalje radni materijal, što nije učinjeno i to je kršenje Poslovnika. Iz tih razloga nisam se odazvao sjednici - rekao je član Komisije Eldar Čomor (SDA).

Osvrnuo se na pitanje šta ukoliko kod imenovanja Komisija bude zaobiđena.

- Stav Komisije za izbor i imenovanje je obavezan! Bez stava komisije, njenog prijedloga, nema imenovanja u Parlamentu. Ukoliko bude kršenja, to će otvoriti prostor za podnošenje apelacije Ustavnom sudu zbog kršenja Poslovnika - poručio je Čomor.

Dajana Čolić (DF) kaže kako nema logike da iz Komisije uklone člana koji u Zastupničkom domu ima 12 zastupnika i imenuju drugog koji ima jednog ili dva zastupnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.