open-navfaktor-logo
search
Mnogo pitanja
Zašto EPBiH još nema procjenu troškova eventualnog raskida ugovora s Kinezima u vezi s Blokom 7, čeka li nas oluja?
Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) je u odgovoru na pitanje zastupnika Admira Čavalića (Stranka za BiH) šta se dešava kada je u pitanju Blok 7 Termoelektrane Tuzla navela da nema procjenu troškova izvjesnog raskida ugovora o inženjeringu, nabavci i izgradnji ovog postrojenja sklopljenog s kineskim konzorcijem China Gezhouba Group Company Limited, Peking, Kina (lider) i GEDI - Guandong Electric power Design Institute.
30.11.2023. u 08:20
get url
text

VEZANI TEKST - Bičakčić: Kinezi ne odustaju od Bloka 7, spremni su dati i finansijske garancije, ali Vlada FBiH odgađa odluku

U odgovoru je navedeno da su Kinezima poslane tri opomene i da su istekli rokovi za svaku od njih. Međutim, Kinezi se ne oglašavaju.

- Ovo je štur odgovor, ali potvrđuje da se ništa se ne radi o raskidu ugovora. Ima samo na jučerašnjoj sjednici zastupničko pitanje zašto ne rade kalkulacije troškova raskida. Ako stiže oluja, da se barem toliko koliko pripremimo.

Ovo nije bezazlen ugovor, radilo se, barem u najavi, o kapitalnom, historijskom projektu vrijednom više od milijardu KM. Koliko će EPBiH koštati raskid ugovora, možda i građane, porezne obveznike, niko to ne zna.

I prošla Vlada FBiH je izbjegavala preuzeti odgovornost, svi guraju problem od sebe. Ne vjerujem da se ova Vlada FBiH, u mandatu je od maja 2023. godine, nije pripremala za scenarij raskida ugovora, ali javnost je uskraćena za informacije, a u pitanju je državna kompanija - kazao je Čavalić za Faktor.

VEZANI TEKST - Famozni Blok 7: EPBiH priprema teren za izlazak iz posla s Kinezima, zna li kako vratiti 214 miliona KM poreznih obveznika

Edhem Bičakčić, nekadašnji premijer Federacije BiH i direktor EPBiH, nije optimista kada je eventualni raskid ugovora i moguća međunarodna arbitraža u pitanju u slučaju Bloka 7.

- Ne vjerujem da EPBiH može vratiti uloženi novac, a to je više od 200 miliona KM uplaćenog avansa Kinezima. Ovo je prvenstveno obaveza Vlade FBiH i resornog ministarstva.

Treba donijeti teške odluke, a za to i postoje vlade i ministarstva. Stvari su se godinama gurale pod tepih i mislim da EPBiH, pa samim tim i FBiH ne čeka pozitivan epilog kada je u pitanju Blok 7. Naravno, nisam pravnik, nisam u posjedu ugovora, ali iz svega što je dostupno u javnosti, a tiče se Bloka, prognoze nisu dobre - istakao je Bičakčić za Faktor.

Podsjeća kako je EPBiH izgubila spor sa Strabagom u vezi s izgradnjom Hidroelektrane Vranduk, čiji su radovi zaustavljeni još 2016. godine.  

VEZANI TEKST - Elektroprivreda BiH: Kinezima treća opomena pred raskid Ugovora o izgradnji Bloka 7

- Nažalost, EPBiH ima iskustvo, i to negativno sa Strabagom. Ne treba čuditi, Strabag ima više pravnika nego inžinjera. Tri premijera su se fotografisala na Vranduku, a evo kako je završila ova priča - podsjetio je Bičakčić.

Sanel Buljubašić, v. d. direktora EPBiH, u nedavnom intervjuu za Faktor osvrnuo se i na mogućnost raskida ugovora s Kinezima. Upitan da li će u tom slučaju EPBiH, odnosno Vlada FBiH, uspjeti vratiti uplaćeni avans, Buljubašić je kratko odgovorio:

- U ovisnosti od budućeg postupanja EPC izvođača, EPBiH će poduzimati dalje korake na zaštiti vlastitih i interesa FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.