open-navfaktor-logo
search
Kako zaustaviti poskupljenja
Zašto Federalna direkcija robnih rezervi ne može intervenirati na tržištu
Federacija Bosne i Hercegovine, kao i ostatak države nalazi se u teškoj situaciji zbog pandemije koronavirusa, a uporedo sa borbom protiv korone, rastu i cijene osnovnih životnih namirnica i goriva.
22.03.2021. u 17:11
get url
text
Robne rezerve FBiH

Potrošači u BiH brašno i ulje sada plaćaju 10 posto skuplje, oko 20 posto poskupjela je i piletina, skuplji je i šećer i sve druge namirnice. Skuplje je i gorivo i bit će još skuplje, a to se direktno odnosi i na poskupljenje ostalih proizvoda od hrane do odjeće, bijele tehnike....

U ovakvim slučajevima mora reagirati država, odnosno njene institucije, a mi smo pitali Tonču Bavrku, direktora Federalne direkcije za robne rezerve, mogu ili šta učiniti da se zaustavi povećanje cijena svega i svačega.

- Da se u prodavnicama nađu proizvodi iz robnih rezervi, to je veoma teško realizirati. BiH je jedinstveno tržište i sa istom stopom PDV-a. Tu su dva entiteta i Brčko distrikt i teško se može napraviti intervencija Direkcije za robne rezerve samo u Federaciji BiH. Jedinstveno je tržište i ne možete spriječiti nikoga recimo iz Istočnog Sarajeva da kupi ulje, šećer, brašno i sve ostalo što se plasira iz robnih rezervi. Da bi se mogla plasirati roba iz robnih rezervi, morale bi se otvoriti privatne prodavnice, gdje bi se u određenom trenutku prodavala samo roba iz robnih rezervi u kojoj bi mogli kupovati stanovnici FBiH, a drugi ne bi mogli. Uz to ide velika procedura počev od pokazivanja lične karte, do količine namirnica koju možeš kupiti. Uz to se mora voditi računa da se u to ne uključe preprodavači i to je teško izvodivo. Treba se mijenjati Zakon o robnim rezervama koji je zastario, a to mora učiniti Parlament FBiH – ističe Bavrka.

Robne rezerve moraju biti na nivou Bosne i Hercegovine da bi se pravovremeno moglo intervenirati, kaže Bavrka i pojašnjava:

- Dok god robne rezerve ne budu na nivou BiH, ili da entiteti usaglašavaju određene aktivnosti između sebe prije intervencije na tržištu, svaka druga intervencija bila bi bezuspješna. Jedino što u ovako neuređenom sistemu se može učiniti, a to radi Vlada FBiH, jeste da se hrana usmjerava u Crveni križ, narodne kuhinje i preko nevladinih organizacija i tako se pomažu samo najugroženije kategorije stanovništva.

Robne rezerve imaju određene količine nafte i naftnih derivata, ali nisu to ozbiljne količine goriva i to mi ne plasiramo jer su za to zaduženi Terminali FBiH, dodaje Bavrka.

- Svake godine povećavamo količinu robnih rezervi, ali ni to nije dovoljno. Sjetimo se robnih rezervi kada se dese poplave, zemljotresi ili pandemija u ovom slučaju. Meni je neprijatno razgovarati na ovu temu jer svi misle da u robnim rezervama ima svega, a kada treba razgovarati o rješavanju problema u ovoj oblasti, skoro niko i ne pokušava jer uvijek ima prečih stvari. Imamo centralno skladište koje bismo trebali urediti i jučer (nedjelja) sam razgovarao s premijerom Fadilom Novalićem i rekao mi je čim se malo smiri korona da će se razgovarati o robnim rezervama. Siguran sam da će se ubrzo otvoriti priča o robnim rezervama – zaključio je Bavrka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.