open-navfaktor-logo
search
Sada će morati
Zašto Federalna inspekcija do sada nije objavljivala imena firmi koje neosnovano dižu cijene hrane i goriva?
Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) postupit će po zaključku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH i objavljivat će na svojoj web stranici nazive firmi koje krše odluku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u vezi s propisanim maržama za osnovne životne namirnice i naftne derivate, potvrđeno nam je iz Kabineta direktora FUZIP-a.
11.03.2022. u 20:30
get url
text

Pojašnjavajući zašto do sada nisu javno objavljivali imena tih firmi, rečeno nam je da cilj inspekcijskog nadzora nije odmazda prema prekršiteljima, već neposredno uvođenje u zakonske okvire poslovanja, stabilizacija tržišnih prilika.

Poštovali odredbe Zakona o prekršajima 

- Podaci o prekršajnom kažnjavanju, u skladu s odredbama Zakona o prekršajima u FBiH, nalaze se u evidenciji kad su upisani u Registar novčanih kazni. Tu su sve novčane kazne i troškovi postupka izrečeni na osnovu konačnog i izvršnog prekršajnog naloga ili pravomoćnog i izvršnog rješenja o prekršaju. Podaci iz evidencije mogu se davati samo ako sud utvrdi da za to postoje opravdani razlozi, kako je to i utvrđeno odredbom člana 101 Zakona o prekršajima - navode nam iz Kabineta direktora FUZIP i dodaje:

- Dakle, podaci se mogu dati samo drugom sudu, mjerodavnom tužilaštvu, tijelima unutrašnjih poslova i organima inspekcije u vezi s krivičnim postupkom ili postupkom za prekršaj koji se vodi protiv osobe koja je ranije bila kažnjavana za prekršaj. Zatim, organima nadležnim za izvršenje sankcija za prekršaje ili nadležnim organima koja sudjeluju u postupku brisanja kazne. Poštujući odredbe Zakona o prekršajima u FBiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove nije objavljivala imena subjekata koji su prekršajno kažnjavani.

Pojašnjavaju da ako se takvi podaci traže putem instituta slobodnog pristupa informacijama, ukoliko zahtjev uključuje povjerljive komercijalne interese treće strane, organ je dužan bez odlaganja pismeno obavijestiti treću stranu, koja dostavlja odgovor o povjerljivosti informacije i razloge zbog kojih bi njenim saopćavanjem mogla nastupiti šteta.

- U slučaju uskraćivanja saglasnosti trećeg lica, javni organ utvrđuje izuzetak od saopćavanja informacije. Povjerljive komercijalne informacije su informacije čije bi saopćavanje ugrozilo ugled, prava drugih lica i dalji plasman na tržištu, što proizvodi dugotrajnu štetu privrednom subjektu, a javni organ izlaže tužbama i sudskim procesima za naknadu pretrpjele štete.

Podaci kojima se uopće i pojedinačno konkretizuje vrijeme, područje kontrole, djelatnost privrednog subjekta, te izrečena mjera dostupni su u svakom trenutku i FUZIP ih kontinuirano plasira u svojim saopćenjima.

Informacijama o konkretizaciji i imenovanju kažnjenih privrednih subjekata pogrešno se skreće pažnja s prave uloge i značaja koje imaju inspekcijski organi u očuvanju zakonitosti i pravne discipline raspoloživim zakonskim sredstvima. Cilj inspekcijskog nadzora nije odmazda prema prekršiteljima, već neposredno uvođenje u zakonske okvire poslovanja, stabilizacija tržišnih prilika i zaštita prava građana kao krajnjih potrošača - navode iz FUZIP-a.

Spisak će biti na web stranici 

S obzirom na to da je Zastupički dom FBiH usvojio zaključak kojim se nalaže Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da objavljuje spisak kršitelja mjera, upitali smo kada će početi to činiti.

- Imajući u vidu zaključak Zastupničkog doma FBiH, Federalna uprava će objavljivati nazive (za pravna lica) i imena fizičkih lica subjekata kod kojih su utvrđene nepravilnosti u primjeni odluka Vlade FBiH, za što će biti pokrenuti postupci utvrđivanja eventualne prekršajne odgovornosti. Spisak nadziranih subjekata kod kojih su utvrđene nepravilnosti u pogledu primjene predmetnih odluka Vlade FBiH će biti objavljivan na web stranici FUZIP-a - kazali su nam.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.