open-navfaktor-logo
search
Koji je razlog
Zašto Federalni zavod ne odgovori: Koliko je iz kojeg kantona pacijenata na listama čekanja?
Kako bi iznašli sredstva za liječenje pacijenata koji se nalaze na listama čekanja u Federaciji BiH, predstavnici udruženja oboljelih održali su sastanak i sa vlastima u Unsko-sanskom (USK) i Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK) Goražde.
14.11.2023. u 07:50
get url
text

Prema riječima Alme Serdarević-Stefanišin, predsjednice Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti "Snaga" u BiH, sastanak u Bihaću bio je jedan od najmukotrpnijih do sada.

Tražili i predstavnici pacijenata i kantoni

- Imali smo dva sastanka koja su trajala više od četiri sata. Na sastanku u Vladi USK nismo se uspjeli dogovoriti, a onda nas je njihov vršilac dužnosti direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja, Adis Hamzić, pozvao kod sebe kako bi se pokušalo iznaći rješenje za neke pacijente. S nama na pregovorima u Vladi bila je i pacijentica sa područja USK koja je kupovala lijek svakih 21 dan i plaćala ga 5.500 KM. Uz tekšu muku uspjeli smo dogovoriti da je ubace u listu i da Zavod finansira lijek. Također, za desetero djece, koja su reumatološki pacijenti, čije su liječenje do sada finansirali pola roditelji, a pola Zavod, od sada će ZZOUSK u potpunosti plaćati. Za reumatološke pacijente dogovorena je i biološka terapija, a isto tako i za onkološke da se polako krene sa finansiranjem - istakla je Serdarević-Stefanišin.

 VEZANI TEKST - Na listama čekanja nema nijednog pacijenta iz Posavskog kantona

BPK Goražde tražio je od Vlatke Martinović, direktorice Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) FBiH, koliko njihovih pacijenata ima na listama čekanja. No, kako kaže Serdarević-Stefanišin, Martinović se oglušila o njihov zahtjev, isto kao što se oglušila i o isti zahtjev Tuzlanskog i Unsko-sanskog Kantona.

- I mi smo, kada smo nedavno bili na sastanku, od Martinović tražili da nam predoči koliko se iz kog kantona nalazi pacijenata na listama čekanja. Vjerovatno su i drugi kantoni tražili spisak svojih građana, to ćemo saznati iduće sedmice kad ih posjetimo. Da se razumijemo, niko ne traži ime i prezime pacijenata, nego njihov broj po kantonima. Od strane Fonda solidarnosti se šuti po tom pitanju, zašto saznat ćemo ubrzo. Mi smo prošle sedmice bili u Posavskom kantonu i saznali da je 181 njihov pacijent zbrinut tako što 135 finansira Fond solidarnosti ZZOR FBiH, a 46 Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje - navodi Serdarević-Stefanišin.

Kaže kako su vlasti u većini kantona, koje su do sada posjetili, isticale da nema zakonskog uporišta da liječenje listi čekanja Federalnog fonda solidarnosti, finansiraju kantonalni zavodi.

VEZANI TEKST - Zastupnici o pacijentima koji po kantonima "prose" za liječenje: Vlada FBiH im je obećala 40, a dala 10 miliona KM

- Postoji izmjena amandmana u finansijskom planu do nekog određenog iznosa koju oni mogu uraditi, odnosno na kantonalnim skupštinama izglasati takve stvari. U BPK nije bilo opiranja, nisu se pozivali na nepostojeća zakonska uporišta, i kazali su kako su spremni odmah djelovati, odnosno preuzeti finansiranje liječenja svojih građana. Koliko smo mogli shvatiti oni čekaju da im ZZORFBiH pošalje spisak njihovih pacijenata, na šta su se pozvali i u USK - naglasila je Serdarević-Stefanišin.

Iduće sedmice novi sastanci

Iduće sedmice predstavnici pacijenata održat će sastanke sa vlastima u Zeničko-dobojskom kantonu, Srednjobosanskom, Livanjskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom te u Kantonu Sarajevu u kojem je sastanak trebao biti održan 6. novembra, ali od nadležnih, kako su nam kazali iz udruženja oboljelih, u zakazano vrijeme niko se od nadležnih nije pojavio.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je 20. oktobra za Fond solidarnosti, od 70 miliona KM, koliko je potrebno za liječenje pacijenata na listama čekanja do kraja godine, izdvojila svega 10.

Vlada je isti dan donijela zaključak da ostalih 60 miliona maraka trebaju osigurati kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.