open-navfaktor-logo
search
Tražili smo pojašnjenje
Zašto građani u apotekama u Sarajevu ne mogu kupiti Tylol Hot na komad, već isključivo pakovanje?
Redakciji Faktora obratilo se više čitalaca požalivši se kako u apotekama u Kantonu Sarajevo više ne mogu kupiti jednu ili dvije kesice Tylol Hota (namijenjen za olakšanje simptoma prehlade i gripe) već samo pakovanje.
01.10.2023. u 13:37
get url
text

Farmaceuti su im kazali kako im je inspekcija zabranila prodaju na komad.

- Nedavno sam imala prehladu i kao i do sada otišla sam u obližnju apoteku da kupim kesicu-dvije Tylol Hota jer mi pomaže kod začepljenog nosa, temperature i ponijela dvije i po KM jer jedna kesica uglavnom košta marku. Međutim, u apoteci su mi kazali da prodaju samo pakovanje koje je znatno skuplje. Meni zapravo ne treba pakovanje već kesica ili dvije.

Otišla sam i u druge apoteke gdje mi je rečeno kako im je inspekcija zabranila da prodaju na komad i da imaju pakovanje od šest kesica koje je oko sedam KM ili ono od 10 kesica koje košta više od 11 KM. Nisam mogla vjerovati! Tolika inflacija, besparica, svakodnevno poskupljenje hrane, lijekova i sada nam ne daju ni na komad da kupujemo - ispričala nam je naša sagovornica.

Pojašnjenje smo potražili u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Sarajevo, tačnije Farmaceutskoj inspekciji.

- U članu 26. stav 1. Pravilnika o uvjetima za propisivanje i izdavanje lijekova u prometu namalo navodi se "gotov lijek se izdaje u originalnom pakovanju", a ne na komad ili kesicu.

Osim toga, shodno članu 71. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima se, između ostalog, navodi: "Svako pakovanje lijeka koji je u prometu u BiH mora imati priloženo uputstvo za pacijenta koje je napisano na jednom od jezika koji su u službenoj upotrebi u BiH i koji je u skladu sa sažetkom glavnih karakteristika lijeka, osim u slučaju ako su svi potrebni podaci već navedeni na spoljnom pakovanju."

Uputstvo za pacijenta mora sadržavati najmanje osnovne podatke o lijeku (ime, generičko ime, kvalitativni i kvantitativni sastav, farmaceutsku formu, jačinu i pakovanje), o proizvođaču lijeka, nosiocu dozvole za stavljanje lijeka u promet, načinu upotrebe, indikacijama, kontraindikacijama, mjerama opreza, načinu izdavanja, neželjenim efektima, roku trajanja, načinu čuvanja i druge potrebne informacije - navodi Vildana Brdarić, stručna savjetnica za informiranje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, i dodaje:

- Spoljno pakovanje lijeka mora sadržavati najmanje osnovne podatke o lijeku (ime, generičko ime, kvalitativni i kvantitativni sastav aktivne supstance, farmaceutski oblik, jačinu i pakovanje), o proizvođaču lijeka, nosiocu dozvole za stavljanje u promet, načinu primjene, načinu čuvanja, roku upotrebe, broju serije, broju dozvole za stavljanje lijeka u promet i ostale potrebne identifikacione kodove, razna upozorenja i druge potrebne informacije."

U kontekstu vašeg upita, navedeni zakonski propisi predstavljaju pravni osnov za postupanje inspekcijskih organa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.