open-navfaktor-logo
search
Svaki mjesec isto
Zašto hroničnim bolesnicima kasni terapija: Šta kažu u JU Dom zdravlja KS
Iako su elektronski recepti u Kantonu Sarajevo prethodnih mjeseci umnogome olakšali pacijentima put do njihove terapije, mnogi su ipak, s pravom, nezadovoljni.
06.04.2022. u 22:09
get url
text

Radi se o hroničnim bolesnicima koji se žale da po nekoliko puta moraju zvati zdravstvenu ustanovu kojoj pripadaju prema mjestu stanovanja, ali i odlaziti do apoteke kako bi dobili lijekove. Mnogi zbog toga, kako nam rekoše, ne dobiju terapiju na vrijeme. Neki kroz sve navedeno prolaze svaki mjesec.

Moraju zvati i po nekoliko puta

- Moja mama je dugogodišnji hronični bolesnik. Vjerujte da svaki mjesec i po nekoliko puta moram intervenisati u domu zdravlja kako bi pustili lijekove u apoteku. Često mi putem telefona kažu kako su oni uradili sve što je do njih, a kad odem u apoteku, ne mogu podići lijekove jer farmaceutu još nije stigla obavijest. Više puta sam morala kupiti lijek kako mama ne bi prekidala sa terapijom - kaže J. S. iz Sarajeva (ime i prezime poznato redakciji).

U Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo "svjesni su, kako kažu, kašnjenja, ali da terapija koja je propisana pacijentu na kraju ipak bude puštena prema ugovorenim apotekama".

- Vjerujem da neki naši sugrađani imaju te probleme, naročito u prva tri mjeseca, dok se svaka terapija tačno ne definira i utvrdi onako kakva bi trebala biti. Ljekari porodične medicine su i dalje u mogućnosti da, i nakon prelaska na normalni režim rada naše zdravstvene ustanove, generišu tu elektronsku terapiju onakvu kakva je dostupna na osnovu medicinske dokumentacije u elektronskom kartonu. Sve u skladu sa njihovom vlastitom procjenom i poznavanjem pacijenta, primjera radi, ukoliko ja kao ljekar poznajem pacijenta i smatram da je terapija adekvatna, ja ću terapiju produžavati onako kako sam to i do sada činio. Potrebu za eventualnim dolaskom pacijenta u ordinaciju utvrdit će isključivo ordinirajući ljekar porodične medicine - kaže dr. Denis Asotić, doktor u Službi porodične medicine u JU Dom zdravlja KS.

Podsjetimo, u skladu sa odredbama zaključka Vlade Kantona Sarajevo od 3. marta ove godine, utvrđena je obaveza da sve javne zdravstvene ustanove pređu na normalan režim rada.

S tim u vezi, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, u skladu sa svojim obavezujućim odredbama (odredba Odluke o listi lijekova KS), nastavio je sa aktivnostima na racionalizaciji prilikom propisivanja recepata i tromjesečnih terapija, a sve u cilju smanjenja broja grešaka i nelogičnosti koje su bile evidentne prilikom propisivanja recepata, posebno izraženih kod elektronskih tromjesečnih terapija.

Tromjesečne terapije su se, dodaje Asotić, "mjesecima produžavale, a greške ponavljale".

- Prilikom produžavanja terapije, s obzirom na to da se ista nikada nije revidirala, nego samo automatski produžavala, oni su nas o svemu tome obavještavali, no naša ustanova, zbog posljednjeg vala pandemije, nije bila u mogućnosti odgovoriti tom zadatku. Sada kada se zdravstveni sistem vratio u normalu, smatramo da je predugo dvije godine da pacijenti zovu telefonom i produžavaju terapije, a da pri tom i dalje žive u strahu - ima li COVID-19 ili ne. Također, mislim da smo malo i razmazili pacijente dajući im tu opciju, ali kao ljekar smatram da su dvije godine dug period da hronični bolesnici ne odu kod svog ljekara porodične medicine, koji će ga pregledati, revidirati svaki lijek u terapiji pojedinačno i izdiferencirati - da li je za dalju upotrebu ili je potrebno izbaciti ga, smanjiti količinu ili dodati - ističe Asotić.

Pacijenti se vraćaju u ordinaciju

Dodaje kako se "tokom prethodnih mjeseci mnogima po automatizmu produžavala terapija".

- U međuvremenu su pojedini išli na preglede, pa dobili još dodatnih lijekova, kojeg je jedan ljekar ubacio, a drugi izbacio. Zbog fluktoacije kadra, kada jedni ljekari odlaze, a drugi dolaze, gubila se kontinuiranost u praćenju hroničnih stanja pacijenata i njihovih terapija. Smirivanjem epidemiološke situacije, pacijenti konačno ponovo mogu imati svoje vrijeme u ordinacijama porodične medicine. Najnoviji podaci koje imam sa terena govore da gužve nisu velike. Zbog svega navedenog, pored neosnovanog povećanja troškova lijekova, ponovo ćemo moći znatno utjecati na zdravlje i sigurnost pacijenata kojima se lijekovi propisuju - kazao je Asotić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.