open-navfaktor-logo
search
Građani KS pitaju
Zašto imamo pravo na samo dvije besplatne kutije lijekova godišnje, ako ih pijemo svaki dan?
Betaserc (lijek koji se primjenjuje za liječenje vrtoglavice, zujanja u ušima i gubitka sluha), Bosaurin (uglavnom se koristi za smirenje), Pantoprazole (Controloc daje se za kratkotrajno liječenje simptoma refluksa, primjera radi, žgaravice) samo su neki od lijekova koje veliki broj zdravstvenih osiguranika na području Kantona Sarajevo uzima na dnevnoj bazi.
28.09.2022. u 07:42
get url
text

No problem je, kako kažu građani, što ih tokom godine besplatno mogu dobiti samo po dvije kutije, dok ostale moraju platiti kada uzimaju u apoteci.

U jednoj od apoteka, koja pripada Javnoj ustanovi Apoteke Sarajevo, rečeno nam je da manja kutinja Betaserca košta 6,70, a veća oko 11 KM, cijena Bosaurina je od 1,39 do 3,90 KM, a Pantoprazola od 2,78 do 8,44 KM.

- Možda pet ili osam maraka nekome nije veliko, ali meni penzioneru ili nekome ko je nezaposlen ili ima malu plaću, jeste. Betaserc i Pantoprazole stalno uzimam, pa mi jedna kutija ne može dugo biti. Zašto se ne omogući da lijekovi, koje mi pacijenti uzimamo gotovo svaki dan, budu besplatni? Šta nama znače dvije kutije lijeka godišnje - pita M. Karšić iz Sarajeva.

Pitanje sugrađanina postavili smo nadležnima u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS), gdje nam je rečeno "da osigurana lica na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja ostvaruju pravo na lijekove na osnovu Odluke o Listi lijekova KS koju donosi Vlada KS, a finansira Zavod". 

- Sastavni dio Odluke o Listi lijekova su i Smjernice za propisivanje lijekova čija funkcija nije primarno i isključivo finansijske prirode, nego se implementiraju s ciljem prevencije negativnih efekata na zdravlja i sigurnost pacijenata. Podsjećamo da Kanton Sarajevo, odnosno ZZOKS na teritoriji Federacije BiH ima najveća izdavanja za lijekove. Tako je u 2022. godini na ovoj stavci Finansijskog plana planirano 94,5 miliona KM. Poređenja radi, Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, sa približno istim brojem osiguranika, izdvaja 46 miliona KM na poziciji lijekova u ovoj godini - navode iz ZZOKS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.