open-navfaktor-logo
search
Problemi
Zašto izmjene Zakona o demobilisanim borcima nisu proslijeđene premijeru FBiH
Izmjene Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, kojima bi se konačno u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu uveli i nezaposleni demobilisani borci povratnici u RS i Brčko distrikt, još nisu usaglašene, rekao je za Faktor Mirza Terzo iz Federalnog ministarstva za boračka pitanja.
18.04.2021. u 17:02
get url
text

Nada se da bi izmjene Zakona za Vladu Federacije Bosne i Hercegovine trebale biti spremne do kraja ovog mjeseca.

U prava bi se uvele i nezaposlene supruge umrlih boraca

- Nismo još završili sa izmjenama Zakona o demobilisanim borcima. Iz Saveza boraca FBiH imaju još neke zahtjeve, a druga stvar je da mi još  ne znamo koliko je demobilisanih boraca povratnika u RS-u. Problem je i što zbog pandemije ne možemo češće da se sastajemo sa boračkim predstavnicima. Uprkos svemu, nadam se da ćemo do kraja aprila izdefinisati izmjene Zakona i poslati premijeru FBiH, odnosno, Vladi FBiH - govori nam Terzo.

VEZANI TEKST - Izmjenama Zakona o demobilisanim borcima ove boračke kategorije bi konačno mogle ostvariti pravo na novčanu naknadu

Podsjećamo, izmjenama Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica bi se u prava na mjesečnu novčanu egzistencijalnu naknadu uveli nezaposleni demobilisani borci povratnici u RS i Brčko distrikt bez obzira na godine starosti. U prava bi se konačno uvele i nezaposlene supruge umrlih boraca, s tim da bi one s 57 godina i više mjesečno novčanu naknadu primale s federalnog nivoa, a mlađe od 57 godina bi dobijale naknade s kantonalnog nivoa. One bi naknadu primale prema uvjetima koji su ispunjavali njihovi muževi.

Sada egzistencijalna novčana naknada na federalnom nivou i u Kantonu Sarajevo iznosi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani. Tako, primjera radi, oni koji imaju tri godine u ratu primaju mjesečnu egzistencijalnu naknadu od nekih 180 KM. U drugim kantonima je to četiri ili tri KM po mjesecu provedenom u vojsci.

Ne znamo koliko je demobilisanih boraca, povratnika u RS

- Imamo strašan problem jer niko ne zna koliko je demobilisanih boraca, povratnika u RS, pa sam zatražio od boračkih organizacija na općinskim nivoima da utvrde broj. Neozbiljno je slati izmjene zakona federalnom premijeru, niti bilo kome, ako nemate finansijsku konstrukciju. Još nisam dobio tražene podatke. Za Brčko distrikt znamo, otprilike je oko 800 demobilisanih boraca, povratnika. Nemamo mi problem s tim koliko god ih bude jer imamo mogućnost smanjenja koeficijenta. Ali stajat će izmjene zakona 100 godina, neće ugledati svjetlo dana, ako za njih nemamo finansijsku konstrukciju - govori Terzo.

Objašnjava da bi po usvajanju izmjena Zakona o demobilisanim borcima, demobilisani borci koji ispunjavaju uvjete, dokumentaciju predavali u njima najbližu općinsku organizaciju za boračko-invalidsku zaštitu koja se nalazi u Federaciji BiH.

- Nesuvislo je da ljudi, recimo, iz Prijedora dolaze u Sarajevo u Federalno ministarstvo za boračka pitanja samo da bi predali dokumentaciju. Izlažu se i riziku zbog pandemije i troškovima - kazao je Terzo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.