open-navfaktor-logo
search
Revizorski izvještaj
Zašto je BHMAC posudio svoje neosigurano vozilo Kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH
Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC) pozajmio je u 2020. godini svoje vozilo proizvedeno 2018. godine, koje nije kasko osigurano, Kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine iako ustupanja vozila između institucija u našoj zemlji nisu propisana. Još nevjerovatnije je da je za troškove servisiranja, održavanja vozila koje nije koristio bio zadužen upravo BHMAC. Sve to navedeno je u Izvještaju Ureda za reviziju institucija u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu.
08.03.2022. u 15:34
get url
text
Deminiranje
Deminiranje

Revizori ukazuju i da se za popravak jednog vozila znalo plaćati po fakturi 9.511 KM, iako je riječ o automobilu proizvedenom 2010. godine, a koje je prešlo blizu 270.000 kilometara.

Stimulacija šefu Regionalnog ureda Tuzla 

Kada je riječ o unutrašnjoj organizaciji, ponovo je ukazano da je BHMAC trebalo do 2015. godine da uskladi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji sa odlukama Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ali to nije učinjeno.

- Ponovo naglašavamo kako je BHMAC dužan, bez odlaganja, sačiniti novi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji u skladu sa obavezama koje su propisane odlukama Vijeća ministara BiH.

U revizorskom izvještaju, između ostalog, stoji kako se značajni rashodi iz budžeta za neposrednu potrošnju u 2020. godini odnose se na bruto plaće i to 3.892.945 KM, naknade troškova zaposlenih 758.280 KM, izdatke za upotrebu vozila 249.215 KM i unajmljivanje imovine i opreme 343.220 KM.

- Za stimulaciju je u 2020. godini isplaćeno 16.299 KM. Revizijom je uočeno da je šefu Regionalnog ureda Tuzla za sedam mjeseci isplaćena stimulacija od 3.246 KM jer je pored svojih redovnih aktivnosti obavljao i poslove drugog upražnjenog radnog mjesta.

Naknada za privremeno obavljanje poslova drugog državnog službenika može se odobriti samo u slučaju kada je raspisan konkurs za popunjavanje konkretnog radnog mjesta, i isplaćivati se najduže tri mjeseca - navodi se u revizorskom izvještaju.

Ukupni izdaci za upotrebu službenih vozila u 2020. godini iznosili su 249.215 KM. Značajni izdaci se odnose na izdatke za gorivo i to 106.836 KM, materijal i usluge za održavanje vozila 87.609 KM, registraciju 19.910 KM, osiguranje 16.502 KM i autogume 8.617 KM.

Šta da je vozilo ukradeno, ko bi odgovarao?

- Centar za uklanjanje mina u BiH je na osnovu zahtjeva Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH od 04.3.2020. godine ustupio službeno vozilo na korištenje do 30.6.2020. godine, a potom produžio ustupanje do 31.12.2020. godine na osnovu zahtjeva Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH.

Troškove redovnog servisiranja, održavanja i registracije vozila snosit će BHMAC, dok će troškove goriva snositi Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH. Vozilo je proizvedeno 2018. godine i nije kasko osigurano. Vozilo je vraćeno BHMAC 10.3.2021. godine - navode revizori i dodaju:

- Pravilnikom Vijeća ministara BiH o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine nisu propisane situacije ustupanja vozila između institucija BiH. Također, internim pravilima o načinu korištenja službenih vozila u BHMAC-u nisu predviđene mogućnosti pozajmljivanja službenih vozila drugim institucijama BiH.

Navedeni aranžman ustupanja službenog vozila na korištenja drugoj instituciji, s obzirom na to da BHMAC snosi sve troškove upotrebe službenog vozila koje ne koristi, predstavlja nedefinisan odnos u pogledu odgovornosti za nastalu štetu na vozilu, eventualno otuđenje vozila, izdavanje naloga za upotrebu korištenja službenog vozila i slično.

Postupcima revizije uočeno je da je u 2020. godini za popravku vozila "nissan navara" proizvedenog 2010. godine i pređene kilometraže 268.755 km po jednoj fakturi izdvojeno 9.511 KM.

Popravak iznosi polovinu novca od vrijednosti vozila 

- Prije nego se BHMAC odlučio za popravku vozila zatražio je mišljenje o isplativosti popravke istog od izabranog dobavljača za usluge održavanja vozila BHMAC servisni savjetnik izabranog dobavljača smatrao je da je popravka isplativa jer procentualno učešće popravke iznosi 53 posto u odnosu na procijenjenu tržišnu vrijednost vozila.

Smatramo da je prije donošenja odluke o isplativosti popravke službenog vozila u situacijama značajne vrijednosti popravke neophodno osigurati stručno nezavisno mišljenje umjesto mišljenja izabranog dobavljača pružanja usluga održavanja službenih vozila u BHMAC-u, što predstavlja neuobičajen postupak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.