open-navfaktor-logo
search
Izbori
Zašto je CIK usvojio rezultate za nivo predsjednika RS-a uprkos utvrđenim brojnim nepravilnostima?
Glavni centar za brojanje u Zetri je u prethodnom periodu ponovo prebrojao glasove sa više od 2.000 biračkih mjesta za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske prilikom čega su utvrđene različite nepravilnosti u vezi s pakovanjem materijala, nedostatkom pečata, nevažećih listića...  
01.11.2022. u 15:55
get url
text

Broj nevažećih listića ustanovljen kontrolnim brojanjem je 38.018. Također su dodali kako je pronađen i veći broj isprintanih listića koji su izuzeti u kontrolnom brojanju.

VEZANI TEKST - CIK usvojio Izvještaj: Dodik je novi predsjednik RS-a, potpredsjednici Duraković i Begić

Iako je utvrđen niz nepravilnosti prilikom izbornog procesa, CIK je rezultate ipak usvojio većinom glasova, izuzev članice Vanja Bjelica-Prutina.

Lideri stranaka opozicije iz entiteta Republika Srpska i kandidatkinja za predsjednicu RS-a Jelena Trivić, nakon usvajanja ove odluke ponovo su predali žalbu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine.

- Sada je na potezu CIK da donese odluku najranije za tri, najkasnije pet dana, a ukoliko ne, onda je proslijeđuju Apelacionom odjelu Suda BiH koji ima rok od 72 sata da odluči - rekao je Branislav Borenović.

Na naš upit zašto se, s obzirom na to da je tokom kontrolnog brojanja uočen veliki broj različitih nepravilnosti, nisu ponovili izbori za ovaj nivo iz CIK-a nismo dobili odgovor.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.