open-navfaktor-logo
search
Nema ni ugovora
Zašto je građanima onemogućen detaljan uvid u tendere na kojima se troši budžet
Ukoliko građani žele pregledati tender koji je objavila neka institucija, na portalu javnih nabavki mogu dobiti samo osnovne elemente javnog poziva kao što je uopćeni predmet nabavke i procijenjena vrijednost. Ali ako ih interesira da vide tendersku dokumentaciju i u njoj detalje, moraju se registrovati i vjerovatno to platiti, pod uvjetom da su ponuđači.
20.12.2023. u 08:22
get url
text

VEZANI TEKST - Nema kontrole: Upitna tačnost podataka na portalu javnih nabavki, sadržaji ugovora i dalje nedostupni javnosti

Javne nabavke institucije plaćaju iz budžeta, dakle javnim novcem, ali građanima nije omogućen detaljan uvid u tu vrstu potrošnje. Naprimjer, ako neko ministartsvo nabavlja službeno vozilo koja plaća više od 130.000 KM, iz informacija koje su dostupne građani ne mogu vidjeti kakav se tačno automobil traži. Tek pojedini mogu vidjeti da se traži, recimo, automobil s grijanjem sjedišta, sa masažom u sjedištu vozača, određenim tipom navigacije..., a upravo u određenim tehničkim specifikacijama leži opasnost da se preferira tačno određeni tip auta kojeg ima tačno određeni dobavljač.

Ovim pitanjem bavio se i Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine koji je nedavno konstatovao da, između ostalog, nema uvida ni u sadržaje ugovora koji se zaključe nakon što se procedura okonča i nema više ni žalbi.

- Usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama osigurana je uspostava evidencije (portala javnih nabavki) koja omogućava uvid u realizaciju ugovora o javnim nabavkama na jednom mjestu. Međutim, ova evidencija i dalje ne nudi mogućnost uvida u sadržaje zaključenih ugovora kao ni mogućnost uvida u sve podatke u vezi s realizacijom ugovora, kao što su realizovane količine.

Osim toga, usljed odsustva adekvatnih kontrolnih mehanizama, tačnost unesenih podataka na portal javnih nabavki je upitna. Na polju sistemskog uređenja procesa realizacije ugovora o javnim nabavkama nije bilo značajnijih pomaka – istakli su državni revizori u svom posebnom izvještaju posvećenom realizaciji preporuka u vezi s javnim nabavkama.

Transparentne javne nabavke važne su za evropski put naše države, a i ključne za sprečavanje korupcije u ovoj oblasti. Samo na nivou institucija Bosne i Hercegovine godišnje se izdvaja više od sto miliona KM za javne nabavke.

VEZANI TEKST - Koliko su zaradili najveći prodavci automobila u BiH koji često pobjeđuju i na tenderima institucija

O transparentnosti javnih nabavki, tome zašto građanima nisu dostupne sve informacije i detalji kako tendera tako i ugovora, pitali smo u organizaciji Transparency international u BiH.

Srđan Traljić, menadžer za odnose s javnošću u TI, kazao je da građani svakako trebaju imati pristup javnim nabavkama, te da se u smislu transparetnosti javnih nabavki nešto i postiglo jer su, kaže, informacije dostupne, a izmjenama i dopunama zakona institucije su obavezne objavljivati planove javnih nabavki.

Međutim, istakao je Traljić, problem je nadzor.

- Jedini koji može srušiti tender je drugi ponuđač. Niko ne štiti interese građana. Ako ima prećutni dogovor ponuđača, prolaze tenderi s napuhanim cijenama. Prema statistici, pada broj prijava na tendere jer ljudi misle da je većinom namješteno, pogotovo kad su u pitanju milionski ugovori, tu imamo po jednu ponudu. Dakle, napravljeni su koraci, ali bez strogog nadzora, nezavisnog pravosuđa koji će se baviti ovim, nećemo iskorijeniti korupciju u ovoj oblasti – dodao je Traljić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.