open-navfaktor-logo
search
Opozicija traži odgovor
Zašto je Kabinet premijera KS postao pravno lice, je li u pitanju efikasniji rad ili finansijska moć?
Odnedavno Kabinet premijera Kantona Sarajevo ima status pravnog lica.
04.03.2024. u 13:14
get url
text

U redovima opozicije smatraju da se radi o proširenja moći u odlučivanju trenutnog premijera Nihada Uka koji dolazi iz Naše stranke. Tako je Faruk Selmanović iz Stranke demokratske akcije postavio zastupničko pitanje zašto je Kabinet postao pravno lice? 

Koji je pravni osnov da Kabinet, po pisanom nalogu premijera KS, odobrava korištenje sredstava tekuće rezerve, te izvršava sve druge finansijske naloge za koje je odgovoran premijer KS i Vlada, bilo je jedno od pitanja Selmanovića.

- Dobili smo odgovor da je to preporuka federalne revizije. Tražili smo da nam dostave taj dio, ali nismo dobili. Uvidom u federalnu reviziju navodi se da se poslovi Kabineta usklade sa važećim propisima, aktima, dokumentima..., ali nigdje nije izričito rečeno da se mora raditi o pravnom licu - objašnjava Selmanović za Faktor.

Selmanović dodaje da federalni zakoni dozvoljavaju da određeni sektori mogu dobiti status pravnog lica.

- Međutim, u ovom konkretnom slučaju nije precizirano niti objašnjeno javnosti koji su motivi za pridobijanjem tog statusa. Kabineti federalnog premijera i predsjedavajuće Vijeća ministara nemaju taj status - istakao je Selmanović.

Selmanović je nedavno na svom Facebook profilu objavio kako se "daljim čitanjem ove uredbe da primijetiti da premijer ima pravo podijeliti i sredstva i to u visini od 25.000 KM kvartalno, odnosno 100.000 KM godišnje, a to bi bilo nesimboličnih 400.000,00 KM za vrijeme mandata, bez obavezujućih konsultacija sa Skupštinom i sl..."

- Dakle, da pojednostavim postavljanjem jednostavnih pitanja, čemu ovo proširenje ionako optimalne moći premijera, odnosno njegovog Kabineta, čemu ova netransparentost kada su se stranke koje trenutni premijer predstavlja klele u transparentnost, barem kada je podjela novca bila i u konačnici, čemu ova diskrecija u donošenju ovakvih uredbi, kada se radi o sredstvima poreznih obveznika - upitao je Selmanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.