open-navfaktor-logo
search
Ko je kriv
Zašto je obustavljeno kartično plaćanje računa u centrima za korisnike Toplana Sarajevo
Od srijede u centrima za plaćanje režija građani u Sarajevu ne mogu plaćati račune za grijanje Toplana karticom i od njih se traži da to plate u kešu.
16.01.2024. u 20:44
get url
text

Do kraja ove sedmice kada se završi tender opet će se računi moći plaćati karticama, kazali su nam u Toplanama.

- Trenutno je obustavljeno kartično plaćanje u svim našim centrima za korisnike u ulicama Envera Šehovića, Alipašino Polje, Dobrinji i naplatnom mjestu Zetra. U toku je izbor za najpovoljnijeg ponuđača za plaćanje putem POS terminala u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama koje smo, po navedenom zakonu, dužni provesti – pojasnili su iz Toplana.

Pitali smo da li se tender mogao provesti krajem prošle godine, pa da se normalno nastavi kartično plaćanje usluga Toplana.

- Procedura se strogo mora provesti po Zakonu o javnim nabavkama i mi to moramo poštovati, što znači da se striktno pridržavamo rokova – kazali su iz Toplana.

Problemi oko plaćanja usluga komunalnih preduzeća u Sarajevu nižu se jedni za drugim i kada se utvrdi da treba nešto promijeniti, o tome niko ne vodi računa.

Prilikom otvaranja prvog centra za plaćanje usluga u ulici Envera Šehovića u Novom Sarajevu 2017. godine političari su napravili narodno slavlje jer su se na jednom mjestu mogli bez provizije platiti računi za vodu, odvoz smeća, centralno grijanje i gas.

Nakon otvaranja ovog centra ubrzo su se uočili nedostaci, prije svega oko radnog vremena do 16 sati kada mnogi građani koji rade nisu mogli platiti svoje račune jer su bili na poslu. U isto vrijeme redovi su bili dugi i građani su morali provesti nekad i sate da bi platili režije bez provizije.

Drugi problem je bio kada konačno nakon dugog čekanja u redu uđete u Centar za plaćanje režija. Onda ponovo morate stati svaki put u drugi red da biste platili, vodu, smetljarinu, grijanje ili gas. Građani su se žalili i zahtijevali su da se na jednom šalteru plate sve režije koje imaju, ali ih niko nije čuo.

Sada nema gužve u centrima za plaćanje režija jer se voda, istina bez naknade, može platiti u Pošti, a tu su bili najveći redovi u ovim centrima. Sada je građanima zgodnije da plaćaju režije u Pošti jer to mogu učiniti na jednom šalteru i platiti električnu energiju, vodu bez provizije, a mogu platiti i ostale režije s plaćanjem provizije, ali sve na jednom šalteru i uvijek mogu platiti karticom.

U Vladi KS 2020. godine održana je prezentacija Studije društveno-ekonomske opravdanosti uspostave holdinga javnih komunalnih preduzeća na području Kantona Sarajevo koju je 2017. godine naručilo Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS.

Studiju je izradio konzorcij Ekonomski fakultet u Sarajevo - Ekonomski institut Sarajevo i ENOVA Sarajevo u kojem su učestvovali: prof. dr. Muamer Halilbašić, prof. dr. Aziz Šunje, prof. dr. Sead Kreso, prof. dr. Veljko Trivun, prof. dr. Vedad Silajdžić i mr. Armin Avdić.

- Ova studija sadrži analizu trenutnog stanja u javnim komunalnim preduzećima, različite modele organizacije holdinga i prezentaciju iskustava drugih gradova, organizaciono-pravni aspekt uspostave holdinga komunalne privrede, ekonomsku opravdanost uspostave, kao i zaključke i preporuke sa akcionim planom – navedeno je u saopćenju Vlade KS.

Bivši premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministrica pravde i uprave Mersa Kustura, ukazali su da je veoma važno izvršiti što prije reorganizaciju lokalne samouprave, a u skladu s tim i podjelu nadležnosti u odnosu na javna komunalna preduzeća, odnosno usluge koje pružaju.

Sve je ostalo na tome i od 2020. godine rijetko ko od vlasti u Kantonu Sarajevo i spominjao osnivanje holdinga komunalnih preduzeća. Kao i obično sve je ostalo na ispraznim obećanjima, a građani su izgleda na to i navikli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.