open-navfaktor-logo
search
Neki su "jednakiji"
Zašto je policija ekspresno uhapsila Faću, a o Kabiriju šute?
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sinoć je podijelila s javnošću informaciju da je Federalnoj upravi policije podnijela prijavu protiv predsjednika Abraham grupe i izvršnog direktora Aluminija Amira Grossa Kabirija zbog, kako je navela, višemjesečnog i svakodnevnog uznemiravanja na društvenim mrežama. 
23.11.2023. u 17:06
get url
text

VEZANI TEKST - Karić prijavila FUP-u direktora Aluminija Kabirija: Uznemirava me, prijeti i brutalno napada jer sam...

Kako je navela Karić, na meti Kabirija našla se kada nije dozvolila da se za potrebe obilježavanja Dana države Izrael prekrije ploča na Vijećnici te na još nekoliko zahtjeva koje je smatrala provokativnim. Napadi su, kako je kazala, postali brutalniji u trenutku kada je javno osudila ubijanje nedužnih civila u Palestini, ali i ubijanje nedužnih civila u Izraelu.

- Od toga dana Amir Gross Kabiri što javno, što tajno-u inbox mojih društvenih mreža šalje fotografije ubijene djece, optužuje me da podržavam Hamas, osuđuje moju osudu ubijanja nedužnih u Gazi. Svojim objavama motiviše i poziva svoje pristalice da rade isto što i on. Videa i fotografije brutalnih ubistava i zlostavljanja dijeli i šalje meni lično uz poruke koje sam shvatila kao prijetnju po sigurnost ne samo mene lično, već i moje porodice, poručujući mi u njima da će mi "historija suditi vrlo brzo", te da mi se moji stavovi "neće oprostiti" itd - navela je Karić, dodavši da se zbog svega toga osjećala ugroženo, uplašeno, najviše za njeno trogodišnje dijete.

Dan poslije objave gradonačelnice Sarajeva - zaglušujuća tišina.

Apsolutno niko od predstavnika vlasti, izuzev potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende, nije se oglasio povodom ovog slučaja. Šute i dežurni zaštitnici ljudskih, a posebno ženskih prava. 

Iako ovakvo ponašanje Kabirija ima elemente krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti i to žene, javne ličnosti, gradonačelnice - muk i iz policijskih i drugih nadležnih organa. 

VEZANI TEKST - Lendo: FUP da hitno postupi po prijavi gradonačelnice Sarajeva protiv Amira Kabirija

Faktor je kontaktirao federalnog ministra policije Ramu Isaka, koji nam je kazao da se radi o operativnim aktivnostima, te da se za informacije o ovom slučaju obratimo Federalnoj upravi policije. 

Na naš pismeni zahtjev, međutim, do zaključenja ovog teksta iz FUP-a nije odgovoreno. 

Obratili smo se i Ministarstvu vanjskih poslova, s obzirom na to da je Kabiri strani državljanin u Bosni i Hercegovini, ali su nas oni uputili na Službu za poslove sa strancima (SPS), gdje su također ignorisali naš upit, baš kao i u Ministarstvu sigurnosti, pod čijom ingerencijom je SPS. 

U prethodna dva dana u svim medijima objavljeno je kako je u Sarajevu zbog psovki, uvreda i navodnih prijetnji jednom od sudija Općinskog suda uhapšen nekadašnji pripadnik krim-miljea Amir Pašić Faćo.

On je na svom TiKTok nalogu kritikovao predstavnike pravosudnih i drugih tijela i u jednom trenutku spomenuo sudiju za kojeg je čak pogrešno naveo da je tužilac. Nisu prošla ni 24 sata, a Pašić je ekspresno uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti. Od njegovog advokata Omara Mehmedbašića moglo se čuti da Pašića za to djelo čak nije ni prijavio navodni oštećeni, nego treća osoba.

Pašić je danas, nakon 72 sata pušten bez određivanja pritvora, jer nije bilo zakonskog osnova za njegovo dalje zadržavanje, ali je u javnost poslana poruka da se ne može baš bez posljedica prijetiti nekome putem društvenih mreža.

VEZANI TEKST - Sanji Vlaisavljević dodijeljena policijska zaštita, nakon što je prijavila FUP-u da dobija prijetnje

Međutim, kad je u pitanju Amir Gross Kabiri, državljanin Izraela, takva ekspresna reakcija ne samo da je izostala, nego i na pitanja namjeravaju li što učiniti, prave se "mrtvi", iako je oštećena u ovom slučaju žena, majka, dakle ranjiva kategorija.

Vrijedi podsjetiti i na "frku" koja se nadigla nakon što je federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević prijavila FUP-u da nakon više njenih skandaloznih izjava korisnici društvenih mreža prozivaju i prijete joj. 

Vlaisavljević je odmah nakon prijave dobila policijsku zaštitu.

Na pitanje hoće li i Karić, nakon prijave da se osjeća ugrožena biti dodijeljen neki vid zaštite, također nismo dobili odgovor.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.