open-navfaktor-logo
search
Sud će odlučivati?
Zašto komesar Selimović odbija potpisati nabavku uniformi za policiju u KS i ko je na njega vršio pritisak
Rekao je kako je dolaskom na dužnost zatekao pripremljen tekst Ugovora o nabavci uniformi
12.12.2019. u 07:55
get url
text

Policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo Nusret Selimović članovima Nezavisnog odbora pojasnio je zbog čega ne želi potpisati Ugovor o nabavci novih 1.300 uniformi, za što je Odluku o nabavci u maju mjesecu ove godine potpisao tadašnji vršilac dužnosti policijskog komesara Milorad Bašić.

Rekao je kako je dolaskom na dužnost zatekao pripremljen tekst Ugovora o nabavci uniformi, oko 1.300 jakni  i 300 kompleta, koji je pripremljen nakon  provedene procedure javne nabavke.

Selimović je istakao da ta uniforma nije u skladu sa Federalnom uredbom i da ne  ispunjava uslove  iz  Pravilnika o uniformama,  te da ne namjerava   potpisati   ugovor  sa izabranim   ponuđačem   KM  Trade. Također, naglasio je da očekuje da će priča o nabavkama uniformi dobiti svoj sudski epilog.

Članovi Nezavisnog odbora postavili su pitanje policijskom komesaru da li je  u vezi sa ovim slučajem  kontaktirao Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo.  

Rekao je da je kontaktirao  i o svemu obavijestio   Pravobranilaštvo Kantona  Sarajevo, Kantonalno tužilaštvo i Agenciju  za javne  nabavke. Po njegovom mišljenju sporne uniforme nisu u skladu  sa Ustavom  Federacije  BiH i Federalnom   uredbom  o jedinstvenoj   policijskoj   uniformi, te da Uprava policije sa njim na čelu uvažava ustavno-pravni poredak.   

Kazao je da postoji inicijativa  zamjenika direktora  FUP-a  da se zakaže  sastanak, na kojem bi bio razmatran zahtjev  za donošenje   nove  uredbe  0 jedinstvenoj   policijskoj  uniformi.  Naglasio je i  da je  bilo  pokušaja  privatnih  pritisaka,  ali  da na njega  nisu  imali  utjecaj.  

Odluka  0 navedenoj   nabavci  je donesena  u petom  mjesecu  ove godine, a potpisao ju je tadašnji  v.d. policijskog   komesara   Milorada  Bašić. Selimović je naglasio  da je Pravobranilaštvo   Kantona Sarajevo  podržalo  njegov  stav  i da je izvjesno da će ići tužbeni zahtjev u vrijednosti od oko 640.000 maraka.

Policijski   komesar je  dodao  da rok trajanja  uniformi  rapidno  pada i sada je dvije  godine.  Istakao  je  da on ne bi prejudicirao   razloge  zašto je  tako  kratak  rok trajanja uniformi, te dodao kako smatra  da kolega  Milorad  Bašić  nije planirao  nabavku  ovih uniformi.  Dodao je kako je samo u prošloj  godini nabavljeno   2.000  kompleta,   a trenutno   ima  1.300  policijskih   službenika.  Selimović je rekao i da se sve  treba  vratiti  u zakonske   okvire.

U Izvještaju nadalje stoji da su "gospoda   koja  su  došla  kod  njega  u kancelariju   da  izvrše  pritisak   kako  bi  se taj  ugovor potpisao  dobili  od njega  objašnjenje   da uniforma  koju on trenutno  nosi nije udobna  niti funkcionalna“. 

Rekao im je da on neće učestvovati u nabavci nečega što je nezakonito, a  pri tome ne odgovara niti kvalitetom niti funkcionalnošću.

Istakao je kako smatra da je bilo šta drugo uradio, osim odbijanja potpisivanja ugovora, za njega predstavljalo krajnje neprimjereno i nezakonito ponašanje. Istakao je  da će čim donese odluku  obavijestiti  sve relevantne   institucije.

Na upit člana Nezavisnog   odbora  da li je  svjestan  da svojim  postupanjem   može  proizvesti  znatne  materijalne posljedice  "u vidu  materijalne   štete za Kanton  Sarajevo  ukoliko  sve dobije  sudski  epilog“  policijski  komesar Selimović je izjavio da je svjestan mogućih posljedica iza kojih je spreman  stajati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.