open-navfaktor-logo
search
Roditelji u KS zabrinuti
Zašto ljekari našu bolesnu djecu ne pozivaju na kontrolne preglede nego ih na neviđeno šalju u školu?
Gužve u domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo već odavno nisu novost. Iako mediji gotovo svakodnevno pišu o tome, problem je i dalje evidentan i očigledno nerješiv za menadžment JU Dom zdravlja KS.
23.02.2023. u 20:55
get url
text

Iz javne ustanove pune čekaonice "opravdavaju" sezonom respiratornih infekcija te nedostatkom medicinskog kadra, pa građanima očigledno ne preostaje ništa drugo nego da se naoružaju strpljenjem.

Pune je i bolesne djece koja, kako je Faktor ovih dana pisao, na pregled čekaju i po šest sati.

No ono što posebno brine roditelje je da se sve više bolesne djece ne poziva na kontrolne preglede, što nam je ovih dana posvjedočilo nekoliko roditelja. Kažu kako to u JU Dom zdravlja KS postaje praksa.

- U ponedjeljak sam u Dom zdravlja Centar doveo dijete pod temperaturom od 40 stepeni. Čekali smo više sati na pregled jer je bila užasna gužva. Nakon pregleda, doktorica je konstatovbala gripu i predložila da se uradi CRP test, a pošto dijete ide u osnovnu školu, u ispričnici je napisala opravdanje za tri dana (ponedjeljak, utorak i srijedu) i rekla da dijete može u školu u četvrtak. Danas je temperatura između 37 i 38 stepeni.

Uradili smo i CRP test, pa čekamo nalaz. Za mene je ovakvo ponašanje ljekara nevjerovatno. Dijete je tokom prošlog vikenda imalo visoku temperaturu, pa cijeli ponedjeljak i utorak. Strašna je činjenica da ljekar ne predloži kontrolni pregled nego na neviđeno, da tako kažem, procijeni da će za tri dana ozdraviti i biti sposobno ići u školu. Nije ovo prvi slučaj i nije samo moje dijete to doživjelo. Razumijem da su gužve i nedostatak kadra, ali ovakvo površno ophođenje prema pacijentu, a pogotovo prema djeci, za svaku je osudu. Sve dok se, ne daj Bože, nakon ovakvog ponašanja, ne desi nešto gore. Pitam se - ko bi bio kriv i snosio posljedice - ispričao nam je jedan od roditelja.

Stav JU Dom zdravlja KS je "da je svaki ljekar odgovoran svojim znanjem, etikom, Hipokratovom zakletvom za ono šta radi u ordinaciji". 

- Ljekar je završio težak fakultet, a potom i specijalizaciju. Jednostavno, ide se i na stručnost i na profesionalizam i na savjest ljekara koje on treba posjedovati u radu sa pacijentima. Ukoliko je bilo nepravilnosti, tu je Ljekarska komora, a na nivou javne ustanove su dvije instance - Komisija za žalbe i prigovore i Etički komitet koji se upravo bavi ovakvim i sličnim stvarima. Kako bismo do kraja ispitali cijeli slučaj, građani nam moraju reći i ime i prezime ljekara - kazao je Arman Šarkić, glasnogovornik Doma zdravlja KS.         

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.