open-navfaktor-logo
search
Čeka se
Zašto nije počela provjera diploma u institucijama BiH: Već godinu usvajaju, povlače, dorađuju
Kada će početi provjera diploma zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine još nije poznato, mada je prošlo više od godinu otkako je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio ovakvu inicijativu.
15.06.2021. u 07:46
get url
text

Sudeći prema dosadašnjoj ažurnosti nadležnih, na ovo će se još sačekati.

Koliko sporo sve ide pokazuju činenice da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH još u februaru prošle godine usvojio inicijativu za provjeru validnosti diploma, da bi Vijeće ministara tek u julu prošle godine prihvatilo inicijativu i zadužilo Ministarstvo civilnih poslova BiH da, u saradnji sa Ministarstvom pravde BiH, sačini odgovarajuću odluku.

VEZANI TEKST - Ko se školovao na Sokocu, a ko u SAD-u: Završena provjera diploma premijera i ministara u Vladi KS

Prijedlog odluke je sačinjen prošle godine, što je vidljivo iz dokumenta koji se može naći na zvaničnoj stranici eKonsultacije, ali nikako da se nađe pred Vijećem ministara.

Kako nam je odgovoreno iz Ministarstva civilnih poslova BiH, oni su Odluku provjeri kvalifikacija svih zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine uputili Vijeću ministara 7. aprila ove godine.

No Ministarstvo civilnih poslova ju je u maju skinulo sa dnevnog reda nakon ovakvog zahtjeva Josipa Grubeše, ministra pravde i predsjedavajućeg Odbora za unutrašnju politiku Vijeća ministara. Razlog je "dorada".

- Ministarstvo civilnih poslova BiH je 1. juna dostavilo Prijedlog Odluke provjeri kvalifikacija svih zaposlenih u institucijama BiH Ministarstvu pravde na dodatno usaglašavanje. Nakon dorade, Prijedlog odluke ćemo ponovo dostaviti Vijeću ministara BiH na razmatranje i donošenje – odgovoreno je danas iz Minstarstva civilnih poslova BiH na pitanja koja smo uputili u četvrtak.

Zanimalo nas je i gdje su tačno problemi i kada se može očekivati početak provjere diploma. Odgovor na ovaj dio pitanja nismo još dobili.

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) je još 28. maja 2019. godine zatražila od svih tijela za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, da u saradnji s nadležnim institucijama na svom nivou vlasti, iniciraju proces revizije kvalifikacija za sve uposlene u tijelima uprave, institucijama, zavodima, agencijama, direkcijama, javnim preduzećima i drugim tijelima čiji je osnivač entitet, distrikt, kanton, grad i općina. Ova revizija bi obuhvatila imenovane dužnosnike, državne službenike i namještenike u ovim institucijama.

Kako je obrazloženo i u prijedlogu odluke, ovu inicijativu Agencija je pokrenula zbog kontinuiranog medijskog pisanja o krivotvorenim i lažiranim diplomama u BiH, generalno lošeg stanja u kojem se naša zemlja nalazi kada je riječ o oblasti korupcije, te činjenice da je postupak revizije diploma uposlenih već započet na određenim nivopima vlasti u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.