open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Zašto nisu povećane minimalne penzije u augustu, a po zaključku Zastupničkog doma FBiH?
Iako je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH jednoglasno u junu usvojio Zaključak kojim se obavezuje Vlada Federacije BiH da poveća najniže penzije u augustu za minimalno pet posto, to nije učinjeno. 
30.08.2022. u 21:23
get url
text

I u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje nam je potvrđeno da nikakva odluka u tom smjeru nije donesena i da povećanja nema.

Najniža penzija u FBiH iznosi 424 KM. 

"Vlada FBiH je u obavezi da poštuje odluke Zastupničkog doma"

Predlagač inicijative za povećanje minimalnih penzija ispred Kluba SBB bila je zastupnica Sanela Prašović Gadžo.

VEZANI TEKST - Minimalne penzije u FBiH će u augustu biti uvećane za pet posto, i u septembru će iznositi 445 KM

- Zastupnički dom Parlamenta FBiH je na sjednici u junu usvojio Zaključak Kluba SBB-a kojim se od Vlade FBiH traži vanredno usklađivanje minimalne penzije u iznosu od minimalno pet posto, počev od mjeseca augusta. Kao što vam je poznato, Vlada je u obavezi da poštuje i izvršava odluke Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Ja sam u julu na sjednici zatražila od Vlade FBiH da dostave dinamiku realizacije usvojenog Zaključka.

Oni nisu još ništa odgovorili, ali je 18. augusta federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača zatražio sastanak sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i ministricom finansija i dopremijerkom Jelkom Milićević u vezi sa realizacijom Zaključka i obavezom da se isti izvrši, kao i temeljem zahtjeva penzionera, međutim do danas taj sastanak nije održan - kazala nam je Prašović Gadžo i dodala:

- Pozivam Novalića, Milićević i Drljaču da provedu usvojeni Zaključak Zastupničkog doma i da povećaju iznos minimalnih penzija. Ako oni ignoriraju Parlament FBiH, onda imamo ozbiljan problem. Za Faktor mogu najaviti da ću predložiti da se poveća i iznos zagarantovanih penzija u FBiH i da od zahtjeva za pomoć penzionerima neću odustati.

Upitali smo da li Zaključak Zastupničkog doma o povećanju minimalnih penzija treba potvrditi i Dom naroda FBiH.

"Nikakva odluka nije donesena"

- Ne treba. U članu 153 Poslovnika o radu Zastupničkog doma FBiH stoji da zaključci koje usvoji taj dom su obavezujući za federalne organe uprave i Vladu FBiH. Također Vlada FBiH ima prostora da izvrši povećanje i kroz Zakon o PIO-u. Imaju i novac jer je priliv bio veliki zbog rasta cijena - kazala nam je.

U Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje su nam potvrdili da povećanja minimalnih penzija u ovom mjesecu nema.

- Nikakva odluka nije donesena o povećanju minimalnih penzija, tako da u ovom mjesecu od toga nema ništa, a koje bi penzioneri dobili u septembru - rečeno nam je.

Razgovarali smo i sa Mustafom Trakićem, predsjednikom Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

"Šta čeka Federalna vlada, nikome nije jasno"

- I nama je rečeno da nema potrebe da Zaključak o povećanju minimalnih penzija potvrđuje Dom naroda. Prije nekoliko dana je bio sastanak Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH na kojem je traženo povećanje minimalnih penzija, ali 10 posto kako bi se izborilo sa inflacijom. Eto, naše je da čekamo i tražimo. Šta čeka Federalna vlada, nikome nije jasno. Oni mogu da rade šta hoće, ali da li mogu dokle hoće, e to ne znam - govori Trakić.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača nije odgovorio na upit Faktora zašto nije ispoštovan Zaključak Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o povećanju najnižih penzije za minimalno pet posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.