open-navfaktor-logo
search
Tražili smo odgovor
Zašto pacijenti da bi primili infuziju u ambulanti Doma zdravlja KS moraju prethodno kupiti infuzijsku otopinu?
Redakciji Faktora obratilo se nekoliko čitalaca kazavši kako da bi primili infuziju u jednoj od ambulanti Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo moraju kupovati infuzijsku otopinu u apotekama.
19.12.2023. u 08:41
get url
text
Infuzija
Infuzija

- Doktorica u Novom Gradu mi je kao vid dodatne terapije prepisala više dana da primam infuziju u ambulanti. Međutim, začudio sam se kada mi je medicinska sestra kazala kako moram prethodno kupiti vodu da bi mi je mogli priključiti. Žao mi je tog osoblja, nije ta medicinska sestra kriva, bilo joj je neprijatno kada mi je to saopćila.

Ja sam imao taj novac kod sebe da platim, a šta će oni koji nemaju tih 3,30 KM ili četiri-pet zavisi gdje kupuju tu infuzijsku otopinu. Hoće li ostati bez infuzije? Tolika ustanova, menadžment i nisu u stanju da to nabave na vrijeme - priča nam jedan od čitalaca.

Potražili smo pojašnjenje od Abela Baltića, direktora JU DZKS.

- Kada je riječ o nabavci ampularnih lijekova, JU Dom zdravlja KS iskazuje potrebe prema Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, šalje prema dvije ugovorene apoteke, koje onda lijekove distribuiraju prema našem magacinu. Dobili smo informaciju da je to odobreno.

Istakao bih da su količine odobrene za ovaj mjesec znatno povećane i distribuirane prema organizacionim jedinicama i očekujemo da se stanje po pitanju snabdjevenosti lijekovima popravi - odgovorio nam je Ademir Spahić, glavni tehničar JU DZKS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.