open-navfaktor-logo
search
Martinović šuti
Zašto pojedini zakoni usvojeni na Zastupničkom domu FBiH godinama čekaju da dođu na dnevni red Doma naroda?
U Zastupničkom domu Parlamenta FBiH prije više od šest mjeseci usvojen je Zakon o gasovodu Južna interkonekcija BiH - Hrvatska, koji je ključan za održavanje sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom na području cijele Federacije, a na dnevni red Doma naroda još nije uvršten. O razlozima smo pitali predsjedavajućeg Tomislava Martinovića (HDZ), ali odgovor nismo dobili.
06.07.2022. u 07:47
get url
text

Martinović nam nije odgovorio zašto do sada na Domu naroda nije raspravljano o recimo Nacrtu zakona o zaštiti prijavljivača korupcije u FBiH koji je u parlamentarnoj proceduri od 2018. godine, a na što je u nekoliko navrata ukazivao i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

VEZANI TEKST - Novalić godinama šalje urgencije, rukovodstvo Doma naroda ne želi dati na glasanje zakon bitan u borbi protiv korupcije

Martinović se nije udostojio da nam odgovori zašto pojedini zakoni usvojeni na Zastupničkom domu FBiH godinama čekaju da se nađu na dnevnom redu Doma naroda FBiH.

Šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH Jasmin Duvnjak je u nekoliko navrata tražio da se na dnevni red Doma naroda uvrsti Zakon o gasovodu "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Hrvatska" koji je ključan za održavanje sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom na području cijele Federacije i čijom realizacijom se oslobađamo potpune ovisnosti od Rusije, bez obzira na to da li plin dolazio Turskim tokom ili preko Ukrajine i Mađarske, ali o zakonu još nije raspravljano u ovom domu. 

VEZANI TEKST - Zašto u Domu naroda FBiH još nije usvojen zakon o gasovodu kojim bismo se oslobodili ovisnosti o ruskom gasu

- Nekoliko puta sam tražio da se stavi na dnevni red taj zakon. U martu su me zamolili iz rukovodstva da se povuče zakon da bi se napravile određene konsultacije s predstavnicima Ministarstva energije, rudarstva i industrije, da se pobliže razjasne neke dileme koje su imale kolege iz HDZ-a.

Prije 15-ak dana sam imao sastanak i tražio da se na sjednicu 7. jula stavi zakon, ali sam dobio odgovor da moraju još neke nedoumice riješiti i da će se taj zakon i još neki zakoni staviti na dnevni red sjednice koja će biti održana do kraja jula.

Dakle, na toj sjednici bi trebalo da se nađu još neki zakoni za koje je Vlada FBiH nekoliko puta urgirala, a koji su od značaja za građane i Federaciju, poput Nacrta zakona o prijavljivačima korupcije, zakona o sportu... U augustu je pauza, kolektivni godišnji odmor, ali ima još da se radi u septembru - kazao nam je Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.