open-navfaktor-logo
search
Nedostatak kvoruma
Zašto predstavnici RS-a nisu prisustvovali sjednici za izradu Plana reformi, šta je Košarac pisao Zeljki?
Druga sjednica Radnog tima za izradu Plana reformi zbog nedostatka kvoruma nije održana u utorak, 6. februara. Sjednici se nisu odazvali predstavnici iz Republike Srpske. Kako Faktor saznaje, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Staša Košarac, ujedno i član Radnog tima, zatražio je dan ranije odgađanje sjednice za utorak, 13. februar, a "zbog ranije preuzetih obaveza".
07.02.2024. u 19:12
get url
text
Sa prošle sjednice tima za izradu Plana reformi
Sa prošle sjednice tima za izradu Plana reformi

VEZANI TEKST - Krišto se požalila: Iz RS-a minirali sjednicu tima za izradu Plana reformi

U mailu koji je koordinatoru Radnog tima, direktoru Direkcije za ekonomsko planiranje BiH Zoranu Zeljki, u ime Košarca uputio Igor Bunić iz njegovog kabineta, navodi se da Košarac podsjeća na zakazanu sjednicu Vijeća ministara 9. februara, te da je nužno detaljnije proći kroz reforme i pripremiti se za sjednicu. Zamolio je Zeljku da u dogovoru sa Krišto prihvati da njegov prijedlog bude usvojen.

S druge strane, Zeljko odgovara kako je svjestan važnosti analize predloženih reformi, ali rokovi koju su "nam u nekoliko navrata komunicirali Delegacija EU-a i Evropska komisija ne ostavljaju prostor za odgodu posebno u ovoj fazi procesa".

Zeljko nadalje piše kako Evropska komisija treba "naš stav o indikativnim reformama kako bismo mogli nastaviti konsultativni proces oko reformi koje su eventualno neprihvatljive ili nejasne".

Nakon konsultacija sa Uredom predsjedavajuće Vijeća ministara koja je također stava da moramo poštovati rokove, Zeljko moli da još jednom razmotri odazivanje na sastanak.  

Na dnevnom redu sjednice bilo je nekoliko tačaka: metodologija i sljedeći koraci, zaključak Radnog tima o prosljeđivanju liste reformi EK, tekuća pitanja i razno.

Ministar Košarac nije odgovarao na naše pozive. 

Podsjetimo, Vijeće ministara je 17. januara ove godine imenovalo članove Radnog tima u Bosni i Hercegovini za izradu plana reformi za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan.

Radni tim čine predsjednici vlada Federacije BiH i Republike Srpske Nermin Nikšić i Radovan Višković te državni ministri vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, komunikacija i prometa Edin Forto, finansija i trezora Srđan Amidžić te pravde Davor Bunoza, kao i entitetski ministri finansija Toni Kraljević i Zora Vidović. Također, u Radnom timu je 10 kantonalnih premijera, i to Predrag Čović, Marija Buhač, Tahir Lendo, Ivan Vukadin, Nihad Uk, Edin Ćulov, Irfan Halilagić, Đuro Topić, Nezir Pivić, Nijaz Hušić i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić, kao i direktori Direkcije za ekonomsko planiranje i Direkcije za evropske integracije Zoran Zeljko i  Elvira Habota.

VEZANI TEKST - Šest milijardi eura bespovratne pomoći i kredita: Evropska komisija usvojila novi Plan rasta za Zapadni Balkan

Sprovođenje plana, "teškog" šest milijardi eura, uvjetovano je ispunjavanjem reformi i međusobnom saradnjom zemalja regije.

Cilj je da profunkcioniše zajedničko tržište Zapadnog Balkana, koje će imati pristup evropskom tržištu i prije nego što zemlje postanu punopravne članice EU-a.

Krišto je, kako je saopćeno iz Vijeća ministara BiH, za 6. februar zakazala sastanak Radne grupe u online formatu, s namjerom da se ispoštuju rokovi i izbjegne daljnje kašnjenje u procesu dostave odgovora Evropskoj komisiji na predložene indikativne reforme.

Kvorum čini natpolovična većina svih članova Radnog tima, uz obavezu prisustva predstavnika svih nivoa vlasti nadležnih za izradu Plana reformi za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan. Međutim, na jučerašnjoj sjednici nisu prisustvovali predstavnici iz RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.