open-navfaktor-logo
search
Zadnji u regionu
Zašto privrednici u BiH nisu zainteresovani za povlastice u carinskom poslovanju
Trenutno u Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) imaju dva zahtjeva firmi iz BiH koje žele status ovlaštenog privrednog subjekta.
06.09.2023. u 08:10
get url
text

Authorised Economic Operator - ovlašteni privredni subjekt (AEO) dodjeljuje se privrednim subjektima od povjerenja, a koja, između ostalog, firmama omogućava ubrzane carinske procedure, smanjene troškove poslovanja te prepoznatljivost na tržištu.

- Da bi dobile ovaj status, kompanije moraju ispuniti širok spektar kriterija, u čemu će im pomoći AEO smjernice sa prilozima kao i Uputstvo o odobravanju statusa ovlaštenog privrednog subjekta (sve se nalazi objavljeno na službenoj stranici UIO). Iako je potrebno ispuniti dosta kriterija, to nije nedostižno i potičemo kompanije, posebno one koje se redovno bave vanjskotrgovinskim prometom, da uđu u proceduru i podnesu zahtjev UIO – poručuju iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Koncept ovlaštenog privrednog subjekta (AEO) zasniva se na partnerstvu između carinskog organa i privrednog subjekta koje je uvela Svjetska carinska organizacija. AEO status će privrednicima omogućiti sve one benefite predviđene važećim propisima, između ostalog, brže i jednostavnije sprovođenje carinskih pocedura, priznanje sigurnog poslovnog patnera, smanjenje troškova poslovanja, prepoznatljivost u regiji i šire, imidž kompanije. Sve navedeno je zahtjevan proces koji može potrajati i nekoliko mjeseci, pojašnjavaju iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. 

- Dobijanje statusa zahtijeva dodatni trud kompanija, od poštovanja propisa, prikupljanja dokumentacije, pa čak i do tehnoloških ulaganja da bi se ispunili strogi kriteriji. Dobijanje AEO statusa često je uvjetovano i učešćem kompanija u međunarodnim trgovinskim lancima. Neophodno je postojanje potpune usklađenosti poslovanja sa carinskim i poreznim propisima u dužem periodu, dokazana finansijska likvidnost, uredno vođenje računovodstva i olakšan pristup računovodstvenoj evidenciji, postojanje sistema koji omogućava otkrivanje nepravilnosti i prevara, arhiviranje evidencije i zaštitu od gubitka podataka te ispunjavanje odgovarajućih standarda sigurnosti - navodi se u pojašnjenju iz sekretarijata CEFTA. 

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH, ističe da je tačno da AEO status privrednicima donosi niz prednosti, ali i da implementacija ovog koncepta takođe nosi i određene izazove.

- Kompanije nemaju resurse ili znanje potrebno za ispunjavanje složenih carinskih procedura. Kao takvima, potrebna im je značajna podrška i obuka kako bi se stekao AEO status. Privredne komore će, kao najbliži partner poslovnoj zajednici, pružiti veliku pomoć kompanijama u pogledu promocije AEO programa, identifikacije MSP-a te izrade sveobuhvatnog plana koji će uključiti obuku za MSP i kontinuiranu podršku za kompanije koje planiraju da apliciraju za AEO status - izjavio je Jašarspahić.

Bosna i Hercegovina će izgleda ostati zakucana na dno kada je u pitanju region. U Srbiji oznaku AEO ima 51 kompanija, u Sjevernoj Makedoniji 27, u Albaniji 10, a u Crnoj Gori četiri. Ispred BiH čak je i Kosovo gdje također 10 kompanija ima AEO status.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.