open-navfaktor-logo
search
Netransparentan rad
Zašto Razvojna banka FBiH krije podatke o plaćama rukovodilaca, poslovanju, plasiranim kreditima...?
Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine je jedna od najvažnijih javnih finansijskih institucija u državi, pa bi samim tim njen rad trebao, bolje rečeno, morao biti transparentan.
30.09.2023. u 20:17
get url
text

VEZANI TEKST - Šta FBiH treba učiniti da Razvojna banka bude jača, kojih se principa poslovanja mora držati?

Međutim, to baš i nije praksa njenog djelovanja. Redakcija Faktor.ba mjesecima čeka na odgovore na pitanja o poslovanju Razvojne banke FBiH, plasiranju kredita u 2022. godini, kojim iznosom upravlja, da li banka ima problema kada je u pitanju eventualno neredovno ispunjavanje kreditnih obaveza, u kojoj mjeri su korištena sredstva iz Garancijskog fonda, namijenjenog za lakše prevazilaženje finansijskih problema privrednog sektora nastalih usljed pandemije koronavirusa...

Na zvaničnoj stranici banke navedeno je da je ukupni kapital 169.271.867,54 KM i da je to podatak na dan 31.12.2019. godine?! 

Na šutnju iz banke naišao je i federalni zastupnik Admir Čavalić (Stranka za BiH) koji je tokom ljeta postavio pitanje o visini plaća ljudi koji čine upravljačku strukturu.

- Još nisam dobio odgovor, morat ću poslati urgenciju. Ovo je vrlo loša praksa čime se urušava kredibilitet naših institucuija. Sličnu situaciju imamo i sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, a tiče se upita o flaširanoj vodi štetnoj za zdravlje ljudi. Nikada nismo dobili odgovor, a priča traje skoro godinu.

Kada nama zastupnicima institucije ne odgovaraju, šta da očekuju stanovnici FBiH koji kao porezni obveznici pune budžete ovih institucija - kaže Čavalić za Faktor.

VEZANI TEKST - Zavod za javno zdravstvo FBiH se oglasio o flaširanoj vodi: Malo je onečišćena...

Smatra da rad Razvojne banke mora biti transparentan.

- Ta politika direktno utječe na stabilnost poslovanja važnog instrumenta finansijskog sistema FBiH. Morali bi biti svjesni toga u banci i dati odgovore javnosti - istakao je naš sagovornik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.