open-navfaktor-logo
search
Politički interesi
Zašto SBB u Tuzli ne podržava Denisa Bećirovića?
Savez za bolju budućnost (SBB) u Gradskom vijeću Tuzle ostao je bez ijednog od svoja tri vijećnika, kao i bez komisija i članova vijeća mjesnih zajednica, a za to mogu zahvaliti svojim bivšim članovima, tačnije njihovoj saradnji sa Socijaldemokratskom partijom i gradonačelnikom Jasminom Imamovićem.
20.09.2022. u 15:36
get url
text
Šetnja Denisa Bećirovića u Tuzli
Šetnja Denisa Bećirovića u Tuzli

Također, gradska vlast je, kako saznajemo iz tuzlanskog SBB-a, već dva puta tražila da ova stranka napusti atraktivne prostorije na Sonom trgu u centru Tuzle, koje su dobili na početku mandata. Kao opravdanje je navedeno to što SBB više nema klub u Gradskom vijeću Tuzle. SBB-ovi to odbijaju uraditi jer, kako nam je rečeno, ugovor za prostor glasi na četiri godine i neće ga napustiti bez odluke suda.

Uz sve navedeno, nemalo ogorčenje u SBB-u izazvala je vijest da je njihova bivša članica i vijećnica u Tuzli Sabiha Mujkanović Mujačić, jedina od 16 kandidata, zadovoljila na pismenom testiranju za posao referenta za administrativne poslove i radne odnose u Centralnom grijanju Tuzla, što znači da je na putu da se zaposli u najprofitabilnijoj gradskoj firmi.

Rang-lista u Centralnom grijanju Tuzla

Sve to ne čudi, ako znamo da je direkoricu Centralnog grijanja Nerminu Babajić na funkciju postavio Nedžad Hamzić, nekadašnji predsjednik Gradskog odbora SBB-a Tuzla, a sve na osnovu učešća SBB-a u većini Gradskog vijeća Tuzla. Od tada je Hamzić odlukom Predsjedništva SBB-a izbačen iz stranke, a sa sobom je odveo i sva tri vijećnika, među njima i Sabihu Mujačić Mujkanović.

- Hamzić je, koristeći stranačku i zastupničku poziciju, između ostalog, zapošljavao članove uže porodice i druge sebi podobne ljude, zbog čega je potvrđena i optužnica protiv tri osobe - odlučilo je Predsjedništvo SBB-a u martu.

Hamzićevi kadrovi i dalje dobro kotiraju, jer su tas na vagi većine u Tuzli. Bez tri nekadašnja SBB-ovca Jasmin Imamović ne bi imao većinu u Gradskom vijeću Tuzle, što bi bila katastrofa za SDP, ali u takvim odnosima gotovo apsurdno zvuče pozivi SBB-u u Tuzli da podrži Denisa Bećirovića, kadra tuzlanskog SDP-a u kampanji za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

- Gradski odbor SDP-a Tuzla, očigledno zaboravlja činjenicu, da je upravo član Gradskog odbora SDP Tuzla Denis Bećirović, dobio punu podršku SBB-a u utrci za člana Predsjedništva BiH, ali se postavlja pitanje načina na koji će takvu podršku u stvarnosti i dobiti od članova SBB-a u Tuzli, s obzirom na ovako sraman odnos prema Gradskom odboru SBB-a Tuzla. "Prerana sjetva često iznevjeri, zakašnjela uvijek..." - kaže se u saopćenju SBB-a Tuzla iz jula, koje je trebalo biti upozorenje vlastima u Tuzli, ali se od tada nije ništa promijenilo.

Niko iz SBB-a nije bio prisutan tokom šetnje Denisa Bećirovića kroz Tuzlu 20. augusta, iako su ih iz SDP-a zvali, a kako saznajemo, razlog je odnos gradonačelnika Imamovića prema ovoj partiji u Tuzli.

Sve manja moć SDP-a u Gradskom vijeću Tuzle, traži sve veće ustupke prilikom kojih neko gubi, a neko dobija. U ovom slučaju interes Jasmina Imamovića važniji je od interesa Denisa Bećirovića, pa SBB gubi, a bivši SBB-ovci dobijaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.