open-navfaktor-logo
search
Povratak na započeto
Zašto SBiH cilja elektroenergetski sektor i koje nove hidrocentrale i termoelektrane su 2009. zaustavljene
Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i njen predsjednik Semir Efendić su u više navrata nakon oktobarskih izbora pokazali želju da u novoj Vladi Federacije BiH preuzmu sektor energetike.
13.03.2023. u 07:47
get url
text

VEZANI TEKST - Jerlagić: Neka se Energetska zajednica malo bavi Poljskom, a ne nama, Blok 7 je projekat koji treba BiH

Obrazlažući svoje nakane naglašavali su da bi nastavili tamo gdje se stalo još 2009. godine, a Efendić je isticao potrebu pokretanja energetskih projekata zaustavljenih zbog tadašnjih političkih odnosa.

Amer Jerlagić, koji je u to vrijeme bio generalni direktor Eletroprivrede BiH, 4. juna 2009. u izjavi koju je prenijela Fena kazao je:

- Do kraja 2020. godine planiramo izgraditi nove hidroelektrane, vjetroelektrane i termoenergetske objekte snage 1.800 megavata uz godišnju proizvodnju više od osam teravatsati i vrijednost investicije od 2,5 milijardi eura.

Dodao je Jerlagić da su novi proizvodni objekti potrebni zbog rasta potrošnje struje i zamjene postojećih termokapaciteta.

Strategijom elektroenergetskog razvoja Vlade FBiH koja datira još iz 2006. godine bile su planirane izgradnje termoelektrana u Tuzli, Kaknju, Bugojnu i Kongori, a hidrocentrale na lokacijama Ustikolina, Vrilo, Rmanj manastir i Vranduk.

Najskuplji je bio projekat gradnje TE Bugojno, skoro 1,2 milijarde KM, jer je predviđao i gradnju rudnika za njene potrebe. S druge strane, za gradnju objekta HE Ustikolina na Drini neophodno je bilo barem 144 miliona KM. Ukupna vrijednost ovih investicija iznosila je tadašnjih 2,8 milijardi KM, a njihovom realizacijom udvostručili bi se sadašnji kapaciteti proizvodnje električne energije, saopćeno je tada iz Federalne vlade.

Želeći saznati da li u Stranci za BiH dijelom misle i na ove projekte, kontaktirali smo Jerlagića, ali on nije u ovom trenutku želio komentarisati aktuelna dešavanja kada je u pitanju energetski sektor.

Između ostalog, zanimalo nas je da li bi se oživio i projekat izgradnje Hidroelektrane Vranduk, koji je prije nešto više od godine najavila i EPBiH. Podsjetimo, priča o izgradnji HE Vranduk traje desetak godina, još u aprilu 2014. EPBiH je raspisala tender za njenu izgradnju. I do današnjeg dana nije završena. 

Federalni zastupnik Admir Čavalić (SBiH) objasnio je zašto je ova politička stranka zainteresovana baš za energetski sektor.   

- Stranku za BiH najviše zanimaju projekti, a te investicione planove najbrže je realizovati u elektroenergetskom sektoru. Naš prioritet je razrješenje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Jednostavno, želimo pokrenuti ovu priču s mrtve tačke, bez obzira na to kakav bi u konačnici bio epilog. Imamo uplaćen avans ili zamrznuta sredstva od 214 miliona KM, tu je i dvadesetak miliona KM utrošenih na pripremne radove. Radi se o velikom projektu koji ne može biti zamrznut godinama - objašnjava Čavalić za Faktor. 

VEZANI TEKST - Da li će Konaković i Nikšić dati Čoviću namjensku industriju i kontrolu nad proizvodnjom struje?

Drugi strateški korak bilo bi povezivanje javnog i privatnog sektora u energetskom području. 

- Na bazi strateških programa stranke i nove koalicije stava smo da bi povezivanje javnog i privatnog sektora u elektroenergetskom segmentu polučilo dobre rezultate. Privatni sektor ima mnogo potencijala - istakao je Čavalić i dodao da je treći primarni cilj izgradnja infrastrukture, prije svega putne koja je važna u razvoju elektroenergetskog resora.

Hoće li doći do formiranja nove Vlade FBiH koju bi činili "Osmorka" i HDZ, teško je prognozirati. No i bez toga SBiH ima(la) rivala kada je u pitanju elektroenergetski sektor.

- Naša je želja da imamo ovoga puta i ministarstvo energije, industrije i rudarstva u Vladi Federacije BiH - kazao je u decembru prošle godine predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Istina, postoje signali da bi HDZ mogao odustati od te namjere, ali nije teško pretpostaviti da bi tu "uslugu" debelo naplatili od koalicionih partnera.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.