open-navfaktor-logo
search
Propalo 14 licitacija
Zašto se ne može prodati hotel "Igman"?
Posljednja informacija od ZOI-ja bila je da se radi procjena sudskog vještaka građevinske struke koji će procijeniti vrijednost imovine hotela, kazao je Sead Hodžić
13.11.2018. u 08:07
get url
text

Hotel "Igman" na olimpijskoj planini Igman do sada je na licitaciji nuđen 14 puta i nije se uspio prodati. Posljednji put prodavan je 2016. godine, a cijena je bila pet miliona maraka.

Priprema se i 15 licitacija, a na koji način ispričao nam je direktor Agencije za privatizaciju Kantona Sarajevo Sead Hodžić.

- Za ovu godinu planirali smo prodaju hotela "Igman" koji je u vlasništvu ZOI'84, ali nismo uspjeli objaviti oglas o prodaji. Više puta obraćali smo se kantonalnom javnom preduzeću ZOI'84 i zahtjevali od njih da definitivno kažu hoće li prodavati hotel ili neće.

Posljednja informacija od ZOI-ja bila je da se radi procjena sudskog vještaka građevinske struke koji će procjeniti vrijednost imovine hotela, nakon čega bi se o tome obavjestio Nadzorni odbor ZOI-ja i na kraju da Skupština javnog preduzeća donese definitivnu odluku. Ni tu se posao ne završava, jer na kraju odluku donosi Vlada KS. Razgovarao sam o prodaji hotela sa premijerom KS Ademom Zoljom i on mi je rekao da se hotel treba prodati, jer to je od rata kada je srušen ruglo na planini Igman – pojasnio je Hodžić.

Znam, otkrio nam je Hodžić, da je sudski vještak završio procjenu, ali u ZOI-ju su bili nezadovljni tom procjenom jer su smatrali da je niska.

- Uprava ZOI-ja tražila je da se angažira i sudski vještak za šumarstvo jer u sklopu hotela je oko 19 duluma zemlje koja je pod šumom. Nezavisna revizorska kuća ocjenila je 2015. godine da hotel i zemljište koje mu pripada vrijedi 7,9 miliona maraka. U svim pokušajima dosadašnje prodaje niko nije želio platiti ovu cifru. Sredstva od prodaje idu ZOI-ju, a Agencija za privatizaciju jedina je ovlaštena za prodaju hotela, ali tek onda kada se ispune svi uvjeti koje sam spomenuo – zaključio je Hodžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.