open-navfaktor-logo
search
Zapostavljeni
Zašto se ne povećava federalna egzistencijalna novčana naknada za nezaposlene borce?
Redakciji Faktora obratili su se nezaposleni demobilisani borci pitajući zašto Federalno ministarstvo za boračka pitanja, kada je već uvelo "švicarsku formulu", tačnije usklađivanje boračkih naknada za određene kategorije prema rastu bruto domaćeg proizvoda i indeksu potrošačkih cijena, nije predvidjelo i po istom principu usklađivanje egzistencijalnih novčanih naknada.
04.04.2023. u 21:13
get url
text

One su i dalje na nivou od pet KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje.

Sa federalnog nivoa egzistencijalnu naknadu primaju nezaposleni borci od 57 godina i više, a sa kantonalnog nivoa borci mlađi od 57 godina života.

I mi smo branili ovu zemlju 

- Zašto se ponovo diskriminiraju demobilisani borci? Do jučer nismo imali ni svoj zakon i sada smo opet na marginama. Čak su i pojedini kantoni, poput Srednjobosanskog, odlučili da povećaju egzistencijalnu naknadu, pa je ona umjesto 5,37 KM po mjesecu provedenom u odbrani, sada šest KM. Na to su se odlučili zbog inflacije, poskupljenja hrane.

Federalno ministarstvo za boračka pitanja se pobrinulo da se svake godine naknade usklađuju za ratne vojne invalide, šehidske i porodice poginulih boraca i dobitnike najvećih ratnih priznanja. Šta je sa nama demobilisanim borcima, pa i mi smo branili ovu zemlju - pita se grupa demobilisanih boraca iz Sarajeva.

Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja, kazao nam je kako je upoznat sa potezima kantona kada je riječ o povećaju egzistencijalne novčane naknade.

Zakonom je ograničeno za naknade 50 miliona KM 

- Mislim da su obuhvaćeni tim povećanjem samo dva godišta, vjerovatno oni koji pune 55 i 56 godina života, ne svi demobilisani borci. Uglavnom, kada je riječ o povećanju egzistencijalne novčane naknade na federalnom nivou, potrebno je izmijeniti zakon. Naime, zakonom je ograničeno za ove naknade 50 miliona KM.

Čekamo da se smiri ova situacija u vezi sa formiranjem Vlade Federacije Bosne i Hercegovine pa da tekst zakona uputimo u proceduru. Nakon toga možemo pričati da neće biti smanjenja, odnosno, da planiramo povećanje egzistencijalnih naknada - kazao nam je Terzo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.