open-navfaktor-logo
search
Projekat po željama
Zašto se u Kantonu Sarajevo baca novac u žute i crne kante
Odvojeno prikupljanje otpada u individualnim stambenim objektima počelo je 2016. godine, ali je na dobrovoljnoj osnovi, a Rad otpad odvozi kamionima pa ga u Sortirnici odvaja na reciklažni i sve se tako vrti u krug i niko ne zna kada će se projekat završiti 
31.07.2019. u 22:12
get url
text

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i KJKP Rad Sarajevo potpisali su sporazum o uvođenju odvojenog prikupljanja otpada u individualnim stambenim objektima u Kantonu Sarajevo. Potpisan je sporazum za četvrtu fazu ovog projekta i na to će se iz budžeta Kantona Sarajevo potrošiti 200 hiljada maraka. Sporazum su potpisali v. d. direktorice Rada Vera Arnautović i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović. 

Ovaj projekt uvodi novi način odlaganja otpada u individualnim objektima na području Kantona Sarajevo čiji će krajnji rezultat biti podizanje nivoa ekološke svijesti kod stanovništva, sticanje navike razvrstavanja otpadaka na mjestu nastanka, smanjenje količine otpada na deponiji, te ušteda prirodnih resursa i energije. 

- Ovo je jedan dobar projekt koji mora biti popraćen izmjenom regulative, pooštrenim mjerama kaznene politike, prilagođenim tarifnim sistemom, a podrazumjevat će i stimulaciju svih onih koji će na ovaj način vršiti selekciju otpada - istakao je ministar Filipović prilikom potpisivanja sporazuma 29. jula.

Odvojeno prikupljanje otpada u Kantonu Sarajevo u individualnim stambenim objektima počelo je "stidljivo" 2016. godine. Kante u bojama dijele se građanima samo ako to žele. Stimulacija za građane koji su pristali na razdvajanja otpada nema, jer oni koji provode ovaj projekat misle da su građani stimulisani time što su dobili kante za razdvajanje otpada. Šta se događa sa ovim projektom za koji se ne zna kada će se okončati, razgovarali smo sa glasnogovornikom Rada Mirzom Ramićem.

- Do sada smo podijelili tri hiljade kanti općinama, a da oni podjele svojim stanovnicima, ako žele učestvovati u ovom projektu. Žuta kanta je za papir, karton, plastiku, staklo i metal, a u crnu kantu se vrši klasično odlaganje kućnog otpada. Pražnjenje žutih i crnih kanti odvija se dva puta sedmično. Ove kante istresaju se u isti kamion sa ostalim kućnim otpadom i vozi se u Sortirnicu Rada, gdje se vrši fizičko razdvajanje otpada: metala, stakla, plastike, papira, kartona... Kada se prikupe dovoljne količine reciklažnog materijala, to se odlaže u boksove i zatim se distribuira prema operaterima s kojima imamo potpisan ugovor. Spomenutih 200 hiljada maraka potrošit će se za nabavku žutih i crnih kanti i ostale troškove za realizaciju ovog projekta – pojašnjava Ramić.

Odvajanje otpada nije zakonom regulisano, već se ostavlja općinama na volju da ponudi svoje stanovnike hoće li to učiniti. Sve se svodi na dobrovoljnu osnovu, potvrdio nam je i Ramić, a građani koji žive u zgradama ne moraju razdvajati otpad, niti će dobiti kante, već bacaju sav otpad u kontejnere. Odvojeno prikupljanje otpada se nastavlja na dobrovoljnoj osnovi, a kada će se projekat završiti i kada će to biti obaveza svih građana, Ramić kaže:

- Možda će se narednih desetak godina razvijati ovaj projekat i žute i crne kante će se dijeliti u Kantonu Sarajevo. Vremenom ćemo postavljati i podzemne kontejnere kraj zgrada gdje će se odvajati otpad – dodao je Ramić.

Kada se u Sortirnici Rada prikupe dovoljne količine otpada koji se može reciklirati, onda se raspiše javni poziv i prodaje se operaterima koji otkupljuju reciklažni otpad.

- Oni koji kupe od Rada reciklažni otpad prodaju ga dalje firmama koje mogu reciklirati određeni otpad jer takve firme, koliko znam, nema u Bosni i Hercegovini. Koliko smo do sada zaradili na prodaji, nemam tačnu informaciju jer jednom godišnje sravnavamo te podatke, a Sortirnica je počela sa radom 2007. godine – zaključuje glasnogovornik Rada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.