open-navfaktor-logo
search
Tražili smo odgovor
Zašto se u revizorskim izvještajima ne navode imena osoba koje krše zakone, pravilnike...?
Federalni revizori nisu jednom ukazali na nepravilnosti u federalnim ministarstvima, zavodima, navodeći kako uposlenici ministarstava znaju raditi i u sedam komisija i tako naplatiti godišnje pored plaća i po 30.000 KM.
22.08.2023. u 07:43
get url
text

Zbog svega u Uredu za reviziju institucija u FBiH smo zatražili da nam objasne zašto ne objavljuju imena uposlenika koji rade u toliko komisija i na taj način način stiču korist.

VEZANI TEKST - Za rad u komisijama i odborima pojedini u federalnom ministarstvu za godinu naplatiti i blizu 33 hiljade KM

- Vidite, nije naše da iznosimo imena ko je nešto uradio. Naše je da kroz reviziju predočimo proces i aktivnosti koje je provodilo neko ministarstvo ili subjekt kod kojeg se radi revizija i da iznesemo nepravilnosti koje su utvrđene. Pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacija od ministarstava se mogu tražiti imena i prezimana takvih osoba.

Kada bismo se mi bavili imenima i prezimenima u tim izvještajima, onda bi bio dat prioritet nečemu drugom, a ne procesima i aktivnostima kojima se bavimo. Nama kao Uredu za reviziju sa našim principima, metodologijom i načinom rada to je tako - govori nam Dževad Nekić generalni revizor Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Uvijek je najveća plaća najodgovornije osobe 

Dodaje kako revizorskim izvještajima iznesu mnogo podataka, a jedan od njih su i direktorske plaće u raznim zavodima.

- U svakom našem izvještaju mi navedemo koja je najveća plaća i koja je prosječna. Uvijek je najveća plaća od najodgovornije osobe, znači direktora u nekoj instituciji. Ne treba se tu navoditi ime, zna se ko je u kojem mandatu bio direktor.

Ukazali smo kod finansijskih izvještaja da ne mogu direktori tamo nekih zavoda za zapošljavanje, zavoda zdravstvenog osiguranja da imaju enormne plaće, koje su veće i od ministarskih, što je apsurdno. Takav primjer je recimo u Zavodu zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona. Čak se isplaćuju i određene stimulacije - govori Nekić.

Kaže kako je takvo što u ovakvom vremenu neprimjereno.

Uvidom u Izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2020. godinu može se vidjeti kako je mjesečna plaća direktora zavoda iznosila 7.710 KM.

- Upravni odbor je posebnom odlukom od 5.8.2019. godine utvrdio osnovnu plaću direktora u visini od tri i po prosječne mjesečne neto plaće Zavoda, na koju se obračunava položajni dodatak od 15 posto, dodatak na složenost poslova i odgovornost od 15 posto i pripadajući minuli rad od 20 posto.

Pomoćnicima direktora Zavoda osnovna plaća utvrđena je Odlukom Upravnog odbora u visini od 2,1 prosječne mjesečne isplaćene neto plaće Zavoda. Osim Odluke Upravnog odbora nije prezentovana druga dokumentacija kojom bi se potvrdila osnovanost utvrđene osnovne plaće direktoru i pomoćnicima direktora, kao ni obračunati dodatak na plaću direktoru Zavoda od 15 posto koji se odnosi na složenost poslova i odgovornost, jer je članom 62. Pravilnika o radu regulisan samo položajni dodatak od pet do 15 posto na utvrđenu osnovnu plaću - navodi se u revizorskom izvještaju. 

Dodaje se kako je to imalo za posljedicu da je prosječna mjesečna plaća direktora iznosila cca 7.710 KM.

Neto plaća direktora 7.797 KM 

- Imajući u vidu da se Zavod finansira iz sredstava od prikupljenih doprinosa za zdravstveno osiguranje, ne možemo potvrditi osnovanost i opravdanost visine utvrđene osnovne plaće direktora Zavoda i pomoćnika direktora, kao ni dodatak na složenost poslova i odgovornost od 15 posto jer navedeno nije regulisano kantonalnim propisima, niti Pravilnikom o radu Zavoda.

Prosječno isplaćena neto plaća zaposlenika Zavoda za 2020. godinu iznosila je 1.388 KM. Najviša neto plaća isplaćena je u iznosu od 7.797 KM, a najniža u iznosu od 504 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.