open-navfaktor-logo
search
Rebalans budžeta
Zašto se više uplati doprinosa nego što penzioneri dobiju u konačnici, slijedi novi pokušaj imenovanja Vukoje?
Federalni zastupnici će danas, vjerovatno posljednji put prije kolektivnog godišnjeg odmora, u skupštinske klupe.
25.07.2023. u 09:34
get url
text

VEZANI TEKST - Čomor: Ne može se zakazivati peta ili šesta sjednica Komisije za izbor i imenovanje, a da nije završena četvrta iz marta

- Ključna tačka današnjeg zasjedanja je rebalans budžeta. Većina novih prihoda u budžetu dolazi po bazi doprinosa za penziono-invalidsko osiguranje. Međutim, ne dešava se proporcionalna raspodjela. Jednostavno rečeno, više se uplati doprinosa nego što penzioneri dobiju u konačnici kada je u pitanju usklađivanje njihovih primanja. 

To je greška nastala integrisanjem penziono-invalidskog osiguranja u budžet - objašnjava za Faktor Admir Čavalić, zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku.

Zasjedanju, zakazanom za 11 sati, prethodi sjednica Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Sjednica bi se trebala održati pola sata prije početka rada Zastupničkog doma, a jučerašnji pokušaj nije uspio jer nije bilo kvoruma.

- Parlamentarna većina pokušat će progurati imenovanje za sudiju Ustavnog suda BiH, možda i kroz eventualno zakazivanje vanredne sjednice - kaže Čavalić.

Podsjetimo, na dnevnom redu bi trebalo da bude Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova radnih tijela Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Članovi Komisije koji su iz SDA, DF-a, SBiH-a i NES-a insistiraju da u Zastupnički dom na glasanje ide lista uspješnih kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH, a "Trojka" i HDZ insistiraju na jednom kandidatu, prvorangiranom Marinu Vukoji, bliskom HDZ-u koji nema dana iskustva u sudu za razliku od ostalih kandidata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.