open-navfaktor-logo
search
Pojašnjenje
Zašto se zatvaraju granični prijelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i BiH
Odluka da Hrvatska od sutra privremeno zatvori sve granične prijelaze za pogranični saobraćaj između Hrvatske i BiH uslijedila je nakon dogovora ove dvije države.
01.04.2020. u 21:17
get url
text

Kako je saopćeno iz Ministarstva sigurnosti BiH, ovo ministarstvo dobilo je prethodno mišljenje Granične policije, a onda je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić cijeli predmet proslijedio Ministarstvu vanjskih poslova i ministrici Biseri Turković. 

- Nakon toga, upućena je zvanična nota Hrvatskoj, gdje se prihvata prijedlog ove države da se oficijelno zatvore malogranični prijelazi. Inače, preko ovih prijelaza praktično i nije bilo komunikacije, jer, kao što je poznato, obje su zemlje donijele zabranu o ulasku stranaca, tako da se malogranični promet i nije odvijao. Na ovim prijelazima nema sanitarnih inspektora tako da i zbog toga nije bilo moguće koristiti ove malogranične prijelaze - navodi se u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.

Iz Granične policije BiH dodatno su pojasnili da pogranični prijelazi nemaju sanitarne inspektore, koji se inače nalaze na svim međunarodnim graničnim prijelazima, te na pograničnim prijelazima nije moguće izdati rješenje o samoizolaciji za putnike i koristi ih isključivo lokalno stanovništvo.

Iz GPBiH ranije je saopćeno da će Hrvatska sutra od 7 sati privremeno zatvoriti sve granične prijelaze za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Zabrana prometa uključivat će i one granične prijelaze preko kojih je odlukom Mješovite komisije za praćenje ugovora između Hrvatske i Bosne i Hercegovine o graničnim prijelazima privremeno omogućen međunarodni promet putnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.