open-navfaktor-logo
search
Penzionisanje
Zašto stariji od 65 godina u FBiH ne mogu sebi dokupiti staž za penziju, ima li za njih rješenje?
Građani Federacije Bosne i Hercegovine stariji od 15 i mlađi od 65 godina života mogu sebi uplaćivati staž. Međutim, postavlja se pitanje šta je sa osobama koje navrše 65 godina i kod predaje zahtjeva za penziju saznaju da im za penzionisanje nedostaju godina-dvije staža.
03.11.2023. u 07:55
get url
text

U Federaciji BiH uvjeti za penziju su minimalno 15 godina staža i 65 godina života ili 40 godina staža bez obzira na godine života.

- Ja sam u oktobru ove godine napunio 65 godina starosti, predao zahtjev za penziju, ali mi nije odobreno jer sam imao ukupno radnog staža 11 godina i sedam mjeseci, plus učešće u ratu u trajanju od 57 mjeseci. Kažu da mi nedostaju dvije godine i malo manje od dva mjeseca da bih dobio penziju. Da li osobe starije od 65 godina mogu sebi uplaćivati staž - pita Davor T.

Portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Tomislav Kvesić kaže kako dobrovoljno može uplaćivati svaka osoba starija od 15 i mlađa od 65 godina života.

- Tako je zakonom definirano ako ima opću zdravstvenu sposobnost. Za ovu godinu to je 288,83 KM po mjesecu. U slučaju koji navodite, čovjek dakle ne može uplaćivati dobrovoljno staž, jedino ako ima neki period gdje je bio prijavljen, a da nisu plaćeni doprinosi.

To se može regulirati na način da plati sam ili preko preduzeća u kojem je radio. Dakle, ako ima takav period. Ako nema, jedina opcija mu je da ispuni uvjete za penziju da se negdje zaposli - govori Kvesić.

Savjetuje građane da na vrijeme počnu razmišljati o tome koliko imaju staža.

VEZANI TEKST - Ove uvjete morate ispuniti da bi vam služba za zapošljavanje uplatila tri godine staža za penzionisanje

- Ima opcija da zavod za zapošljavanje dokupi do tri godine nedostajućeg staža, ali uvjet je da je osoba prijavljena na zavod za zapošljavanje. Bilo je slučajeva da čovjek tako ima 12-13 godina staža, nije prijavljen na biro i onda kada napuni 65 godina, pita "šta bih ja sada mogao". Sada ništa, osim se zaposliti, a malo je teže zaposliti se u tim godinama ako niste radili prije toga godinama, a ima dosta takvih slučajeva - kazao je Kvesić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.