open-navfaktor-logo
search
Tržište novca
Zašto su bankarske kamate u Republici Srpskoj veće nego u Federaciji BiH
Banke iz iste grupacije koje posluju u Bosni i Hercegovini za klijente u entitetima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj imaju različite uvjete, iako je tržište jedinstveno.
20.05.2023. u 14:54
get url
text

Uvjeti kreditiranja za preduzeća i građana u Federaciji BiH povoljniji su, jer je kamata za kredite niža, nego u Republici Srpskoj. 

U ovoj godini Republika Srpska mora vratiti više od milijardu maraka kredita, pa se postavljaju pitanja da li je zbog toga bankrska kamata veća u ovom entitetu.

U bankama pravdaju ovakvu situaciju stanjem na tržištu, a to je za Faktor potvrdio Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.

- Tržište RS-a različito je od tržišta FBiH, pa se tako banka prema jednom tržištu ponaša na jedan način, a prema drugom na drugi način. Procjena svake banke je na koji način i po kojoj cijeni može plasirati svoje proizvode nevezano za administrativni teritorij. Nema to veze s povjerenjem o visini nečijeg duga, jer banke svaka pojedinačno određuju svoje uvjete. Dakle, radi se o tržišnom odnosu – pojašnjava Kutle.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.