open-navfaktor-logo
search
Nakon povećanja satnice
Zašto trudnice i porodilje uposlene u zdravstvu KS nisu dobile veće oktobarske plaće
Radnicima u zdravstvu u Kantonu Sarajevo oktobarske plaće obračunate su po novoj satnici nakon što je polovinom septembra postignut dogovor između Vlade KS i predstavnika sindikata o povećanju najniže satnice.
02.11.2023. u 14:09
get url
text

No plaće ipak nisu svima uvećane. Naime, trudnice i porodilje uposlene u zdravstvu oktobarska primanja dobile su po staroj satnici.

 

 Senad Sadiković

Zašto je to tako, upitali smo Senada Sadikovića, predsjednika Sindikata radnika u zdravstvu KS, koji je kazao da su poslodavci u ovom slučaju postupili po Zakonu o zdravstvenom osiguranju Federacije BiH, kojim je ovo pitanje uređeno.

 VEZANI TEKST - Radnici u zdravstvu KS oktobarske plaće dobit će uvećane, šta je sa razlikom za septembar

- Član 46. spomenutog zakona navodi - naknada plaće utvrđuje se od osnovice za naknadu koju čini plaća isplaćena osiguraniku za mjesec koji prethodi mjesecu u kojem nastupi slučaj na osnovu kojeg se stječe pravo na naknadu. Kada osiguranik prima naknadu plaće neprekidno duže od tri mjeseca, osnovica za utvrđivanje naknade iz stava 1. i 2. ovog člana valorizira se saglasno prosječnom porastu plaća zaposlenih kod pravnog, odnosno fizičkog lica, ako je taj porast veći od pet posto. Dakle, radnicima koji su na bolovanju, ne isplaćuje se plaća nego naknada plaće po navedenom članu 49, zato trudnicama i porodiljama nije povećana plaća prema novoj satnici - pojasnio je Sadiković.

Dodao je da će se izmijenjeni kolektivni ugovori primijeniti i na trudnice i porodilje, kao uposlenice u zdravstvu, kada se vrate na posao po isteku trudničkog bolovanja.

- Tada će im se plaće obračunavati po novoj, uvećanoj satnici - naveo je Sadiković.

Sinidikati su sa premijerom Nihadom Ukom 15. septembra postigli dogovor o izmjenama i dopunama kolektivnih ugovora u kojima će radnicima u zdravstvu u KS od 1. septembra do 31. decembra 2023. najniža neto satnica iznositi 3,00 KM, a od 1. januara 2024. do 1. aprila 2025. godine 3,07 maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.