open-navfaktor-logo
search
Reagirati odmah
Zašto u Domu naroda FBiH još nije usvojen zakon o gasovodu kojim bismo se oslobodili ovisnosti o ruskom gasu
Zakon o gasovodu "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Hrvatska" koji je ključan za održavanje sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom na području cijele Federacije i čijom realizacijom se oslobađamo potpune ovisnosti od Rusije, bez obzira na to da li plin dolazio Turskim tokom ili preko Ukrajine i Mađarske, još nije usvojen u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.
18.06.2022. u 20:07
get url
text

Na Zastupničkom domu Federacije BiH usvojen je prije više od šest mjeseci.

Jasmin Duvnjak, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH i član Kolegija ovog doma, još u martu ove godine tražio je da se raspravlja o ovom zakonu, međutim, njegov zahtjev je odbijen.

VEZANI TEKST - Duvnjak: Tražit ću da se na dnevni red stavi Prijedlog zakona o gasovodu koji je važan, osigurava alternativu

Zbog važnosti ovog zakona i hitnosti njegovog usvajanja Duvnjak je sazvao sastanak kako bi se otklonile sve neodumice.

Nikome nije jasno zašto tapkamo u mjestu

- Nakon što u martu ove godine nije prihvaćen moj zahtjev da se na sjednici Doma naroda razmatra Zakon o gasovodu "Južna interkonekcija BiH-Hrvatska", upriličio sam radno-konsultativni sastanak koji je imao za cilj prevazilaženje određenih pitanja i nedoumica koje postoje kod pojedinih članova Kolegija, a tiču se ovog strateški važnog zakona i projekta.

Sastanku kojem sam bio domaćin prisustvovali su ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Nermin Džindić sa saradnicima, Ljiljana Lovrić, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH, šef Kluba Hrvata Ivo Tadić i sekretar Doma naroda Izmir Hadžiahmetović te predstavnici USAID-a - kazao je Duvnjak.

Sa sastanka

Dodaje kako je suština razgovora bila razjašenjenje pozicije BH Gasa kao operatora transportnog sistema, a iskazana je spremnost federalnih vlasti da udovolje potrebama razvoja lokalnih sredina, u dijelovima FBiH, kojima bi se omogućilo formiranje nekoliko operatora distribucijskih sistema, tamo gdje ima interesa i ekonomskog opravdanja.

- Zakon smo mogli usvojiti početkom godine. Ne smijemo više kasniti. Energetska kriza postaje sve prisutnija, valjda je to svima jasno. Čak i da zakon usvojimo početkom jula ove godine, početak operativne realizacije ovog projekta startao bi tek početkom 2023. godine. Zvali su iz Delegacije EU-a, USAID-a i tražili da ubrzamo aktivnosti. Nikome nije jasno zašto tapkamo u mjestu.

Šaljemo lošu sliku o sebi ako nismo u stanju dati promptnu podršku ovom kapitalnom projektu od interesa za našu privredu i građane, a koji će nas osloboditi potpune plinske ovisnosti od Rusije.

Moram kazati da sam nakon ovog konstruktivnog sastanka optimista i da se nadam da ćemo narednih dana usaglasiti sva preostala pitanja, da bismo zakon usvojili najkasnije u narednih mjesec dana - rekao nam je Duvnjak.

On je u ranijem razgovoru kazao kako je postojeći gasovod izgrađen 1979. godine i karakteriše ga zastarjelost, te velika opterećenost tokom zimskog perioda kada je potrošnja gasa najveća.

Vrijednost projekta oko 110 miliona eura 

Zakonom o gasovodu Južna interkonekcija uređuju se pitanja od značaja za realizaciju projekta izgradnje gasovoda na dužini od oko 180 kilometara na pravcu Zagvozd, u Hrvatskoj, do Posušja, na jugozapadu BiH, te dalje pravca prema Tomislavgradu, Kupresu, Bugojnu, te Novom Travniku i Travniku, sa odvojkom za Mostar. Zakon uređuje i pitanja koja se tiču načina finansiranja, eksproprijacije zemljišta, te infrastrukturu projekta s objektima na gasovodu i tačku interkonekcije.

Realizacija će koštati oko 110 miliona eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.