open-navfaktor-logo
search
Iskustvo Bišćanke
Zašto u Domu zdravlja Bihać vađenje nalaza plaćaju samo oni koje vodi doktorica...
Redakciji Faktor obratila se V. M. (puno ime i prezime poznato novinaru) iz Bihaća, iznoseći iskustvo koje je imala u Domu zdravlja Bihać.
20.01.2024. u 08:14
get url
text

Kako ima uvećanu štitnu žlijezdu, V. M. je u posljednja dva mjeseca, a na preporuku, kako kaže, dr. Selme Nikšić-Oraščanin u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić", u Domu zdravlja Bihać radila nalaze TSH (tiroidni stimulirajući hormon) i hormone štitne žlijezde.

Međutim, u oba slučaja, V. M. je, kaže, vađenje nalaza morala platiti 25 KM.

- Imam uvećanu štitnu žlijezdu, pa s vremena na vrijeme moram je kontrolisati. Kod ljekara nisam bila godinu, a onda sam u posljednja dva mjeseca dva puta, od moje doktorice Nikšić-Oraščanin dobila uputnicu da uradim TSH i hormone štitne žlijezde. U Domu zdravlja medicinska sestra me je i prvi i drugi put pitala ko me vodi od endokrinologa, zatražila nalaz na uvid, koji sam pokazala, a onda me uputila da platim 25 KM tu uslugu - priča stanovnica Bihaća.

I ništa tu ne bi bilo čudno da, kako kaže V. M., vađenje nalaza plaćaju svi, a ne samo pacijenti koje vodi dr. Nikšić-Oraščanin.

- To su mi rekli medicinska sestra i muškarac koji rade na prijemu uputnica. Pitaju: "Koji me doktor šalje, ako je to dr. Nikšić-Oraščanin, onda plaćate 25 KM, a ako je dr. Mirsada Terzić-Avdagić i još neka druga doktorica, čije sam ime zaboravila, onda ne plaćam ništa". Nije mi jasan ovakav stav zdravstvenih radnika u Domu zdravlja Bihać. Je li to dr. Nikšić-Oraščanin "manje doktorica od dr. Terzić-Avdagić" ili je neki drugi razlog? U svakom slučaju, ja nisam birala ljekara, dodijeljen mi je, ali svejedno nije mi jasan ovakav postupak niti znam kome da se obratim kako bih dobila logično objašnjenje - ispričala je V. M.

Šta o iskustvu V. M. misle u Domu zdravlja Bihać te kako to objašnjavaju, nismo uspjeli saznati, jer odgovor na naš pismeni upit, koji smo proslijedili na email adrese v. d. direktora dr. Jasmine Kajtazović i glavne sestre Amre Felić, do objave teksta nismo dobili.

Također, na brojne telefonske pozive, koji su navedeni na zvaničnoj stranici zdravstvene ustanove, niko nije odgovarao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.