open-navfaktor-logo
search
Pokrenuta inicijativa
Zašto većina zastupnica iz vladajuće koalicije nisu podržale inicijativu za smjenu Košarca
Jedanaest potpisnika, državnih zastupnika, uputilo je dopis predsjedavajućem Zatsupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marinku Čavari (HDZ) u kojem traže pokretanje smjene ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca (SNSD) zbog nasilja nad bivšom suprugom Sanjom Stanković.
21.11.2023. u 18:33
get url
text

VEZANI TEKST - Supruga ministra Staše Košarca o agoniji koju proživljava sa svoja dva sina: Izdaju djece i porodice ne praštam!

Inicijativu su potpisali Aida Baručija (BHI Kasumović Fuad), Mira Pekić (PDP), Safet Kešo (SDA), Šerif Špago (SDA), Vlatko Glavaš (DF), Jasmin Emrić (NES), Branislav Borenović (PDP), Mladen Bosić (SDS), Elvisa Hodžić (NES), Nenad Grković (Za pravdu i red - Lista Nebojše Vukanovića) i Darko Babalj (SDS).

Nisu je potpisali Zlatan Begić (DF), Midhat Čaušević (SDA), Marinko Čavara (HDZ), Sabina Ćudić (NS), Šemsudin Dedić (SDA), Rejhana Dervišević (SDP), Milan Dunović (DF), Darijana Filipović (HDZ), Jasmin Imamović (SDP), Mia Karamehić - Abazović (NiP), Milorad Kojić (SNSD), Predrag Kojović (NS), Predrag Kožul (HDZ), Saša Magazinović (SDP), Nermin Mandra (SDA), Amor Mašović (SDA), Slavko Matić (HDZ), Šemsudin Mehmedović (SDA), Ljubica Miljanović (SNSD), Albin Muslić (SDP), Nihad Omerović (NiP), Milan Petković (US), Obren Petrović (SNSD), Nebojša Radmanović (SNSD), Edin Ramić (SDA), Ermina Salkičević - Durmišević (SDP), Čedomir Stojanović (DEMOS), Denijal Tulumović (SDA), Miroslav Vujičić (SNSD), Sanja Vulić (SNSD) i Denis Zvizdić (NiP).   

Podsjećamo, Stanković je prije tri godine optužila Košarca za nasilje u porodici. Kasnije je i javno svedočila pred Istražnom komisijom Zatsupničkog doma PBiH o porodičnom nasilju njenog muža, odnos prema ovom slučaju kada je u pitanju pravosuđu, odnosu ostalih institucija...  

Zastupnica Baručija, koja je jedina iz vladajuće koalicije potpisala inicijavitivu, u izjavi za Faktor kaže da nije imala nikakve dileme šta uraditi.

- To je moja moralna obaveza, kao žene i zastupnice. Stanković je dala iskaz u Paralmentu BiH o svim oblicima naslilja nad njom, onakve stvari ne mogu se izmisliti. Nažalost, naše institucije nisu dale odgovor na ovaj slučaj.

Ukoliko se ovo pitanje nađe na sjednici, naravno da ću podržati. Nažalost, ako inicijativa i prođe u Zastupničkom domu, neće u Domu naroda jer SNSD tamo ima četiri delegata. Međutim, to nas ne sprečava da pokažemo ljudskost, empatiju i političku odgovornost - kazala je Baručija koja je član Kluba Naša stranka - BHI KF.

Sabina Ćudić (NS) zbog službenog putovanja nije bila na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma, ali je o svom stavu obavijestila Borenovića koji je jedan od pokretača inicijative smjene Košarca.

- Kao što sam jučer informisala kolegu Borenovića, može računati na moju podršku da ova inicijativa bude razmatrana u Parlamentarnoj skupštini BiH. Također, posebno se trebaju preispitati eventualni propusti pravosuđa u ovom, ali i svim drugim slučajevima prijave nasilja - kazala je Ćudić za Faktor.

VEZANI TEKST - Pandurević pozvala zastupnice da reaguju: Vjerujem Sanji, jer je Staša Košarac i mene udario

Rejhana Dervišević (SDP) istakla je kako se nasiljem treba baviti pravosuđe. 

- Nema dileme, nasilje u porodici je krivično djelo, kojim se treba baviti pravosuđe. Osjećam posebnu empatiju prema žrtvama nasilja u porodici. Zato ćemo se obratiti Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH s pitanjem šta je urađeno po prijavama u ovom slučaju. 

Ukoliko se potvrdi da je bilo nasilja u porodici, ja ću s dvije ruke glasati u Parlamentu BiH za smjenu. Država se mora sistemski boriti s ovom pojavom - naglasila je Dervišević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.