open-navfaktor-logo
search
Veterinarski fakultet
Zašto Veterinarski klinički centar u Sarajevu nema dežure i ne radi vikendom
Redakciji Faktora u više navrata obratili su se čitaoci koji imaju kućne ljubimce požalivši se na radno vrijeme Veterinarskog kliničkog centra pri Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu smatrajući da bi jedan ovakav centar trebalo da ima dežure kao i da radi vikendom.
16.01.2023. u 07:38
get url
text

Veterinarski klinički centar od ponedjeljka do petka radi od 8 do 16 sati.

Trebalo bi zaposliti određen broj stručnjaka

- Kako to klinički centar, a nemaju dežure i ne rade vikendom, praznicima? Isto kao da se životinje ne razbolijevaju poslije 16 sati ili subotom i nedjeljom. Nije problem otići privatnim veterinarskim stanicama jer su preskupi i oni i Veterinarski fakultet, ali jeste problem kada vam kućni ljubimac ima prijelom, udario ga automobil.

Tada vas svi šalju na Veterinarski fakultet. Da li treba životinja da trpi bolove do prvog radnog dana ili umre? Je li to humano? - pita jedan od vlasnika ljubimaca.

Muhamed Smajlović, dekan Veterinarskog fakulteta, kazao nam je kako bi uvođenje dežure zahtijevalo ulaganja u infrastrukturu fakulteta, odnosno izgradnju prostora za boravak osoblja tokom dežure.

- Pored toga trebalo bi zaposliti određen broj stručnog i tehničkog osoblja koje bi se smjenjivalo u dežurama. Odobrenja za zapošljavanje daje Ministarstvo za visoko obrazovanje Kantona Sarajevo, a što čini samo u slučajevima kada se jedno radno mjesto oslobodi odlaskom radnika u penziju, a sve to zbog zabrane zapošljavanja u javnim ustanovama koje je donijela Skupština Kantona Sarajevo.

Veterinarski fakultet je institucija čiji je zadatak da se bavi obrazovanjem i naučno-istraživačkim radom iz oblasti veterinarske medicine. Za te aktivnosti smo plaćeni od Vlade KS. Osim plaća od našeg poslodavca dobijemo i finansijska sredstva za izvođenje nastave koja pokriju samo 30 posto naših potreba jer ovdje spadaju i troškovi za održavanje zgrade i režijski troškovi - pojašnjava Smajlović.

"Naša obaveza je da proizvodimo kvalitetne doktore"

Dodaje kako su klinike fakulteta nastavna baza za izvođenje praktične nastave za studente na kliničkim predmetima u vezi sa zdravljem malih životinja.

- To nas razlikuje od drugih veterinarskih ustanova. Dakle naša obaveza prema građanstvu je da prozvodimo kvalitetne doktore veterinarske medicine, akademske specijaliste i doktore veterinarskih nauka i da se bavimo naučnim istraživanjima koja će doprinijeti jačanju javnog zdravstva - kazao nam je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.