open-navfaktor-logo
search
Poništen konkurs
Zašto Vlada USK ne dozvoljava upošljavanje medicinskog osoblja u bolnici u Bihaću
Konkurs koji je raspisan u kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću kako bi zdravstveni radnici koji su angažovani za vrijeme pandemije koronavirusa dobili ugovor na neodređeno je poništen.
30.06.2022. u 12:10
get url
text

Radi se o tridesetak tehničara i medicinskih sestara koji su zaposleni kako bi pomagali Covid-pacijentima za vrijeme pandemije.

Uprava ove kantonalne bolnice odlučila je raspisati konkurs kako bi ovih tridesetak zdravstvenih radnika imalo priliku aplicirati i dobiti ugovore na neodređeno, ali nedugo zatim konkurs je poništen.

Razlog tome je odluka Vlade Unsko-sanskog kantona koja je naložila direktoru ove zdravstvene ustanove da obustavi sve konkursne procedure.

- Nakon što sam vidio ovaj oglas ja sam zvao direktora ove zdravstvene ustanove i on mi je rekao da ti radnici već rade. Zaključak Vlade je da se svi oglasi za prijem uposlenika obustave do daljnjeg. Morat će tražiti mišljenje i saglasnost ministarstva - izjavio je ministar zdravstva Unsko-sanskog kantona Muris Halkić.

Faktor je u posjedu pisma kolektiva kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću u kojem negoduju zbog odluke Vlade USK da se obustave sve konkursne procedure. 

- Nadležnost organiziranja rada u uvjetima nedostatka stručnog kadra je u domeni načelnika i glavne sestre, ali mi kao kolektiv osjećamo potrebu da izrazimo svoju zabrinutost za sudbinu naših medicinskih sestara i tehničara koji u zadnjih više od dvije godine rade u uvjetima pandemije. Moramo naglasati da su tokom tog razdoblja stekli veliko iskustvo, pokazali zavidan nivo odgovornosti i znanja, želju za učenjem, te prihvatii sve uvjete koje zahtjeva timski rad - stoji između ostalog u pismu kolektiva. 

Apelirali su na direktora ustanove da učini sve što je u njegovoj nadležnosti da se kontinuitet rada već zaposlenih radnika ne prekida istekom sadašnjih ugovora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.