open-navfaktor-logo
search
Pod hitno
Zastupnica Alma Kratina traži tematsku sjednicu o stanju mentalnog zdravlja građana
Zbog povećanog broja prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, vršnjačkog nasilja, devijantnih ponašanja, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Alma Kratina (DF) još 31. maja je uputila u parlamentarnu proceduru inicijativu za održavanje tematske sjednice o stanju mentalnog zdravlja građana.
16.06.2023. u 07:46
get url
text

Kratina će 21. juna, za kada je zakazana sjednica Zastupničkog doma FBiH, zatražiti izjašnjenje zastupnika o inicijativi.

- Ovo je zasigurno jedna od tema o kojoj je potrebno hitno razgovarati na federalnom nivou s obzirom na to da je potrebno osnaživanje institucija koje imaju zadatak zaštititi građane u slučajevima kršenja ljudskih prava, ali i zaštititi kroz očuvanje mentalnog zdravlja sa posebnim fokusom na osjetljive kategorije.

Kako ova tema zahtijeva multisektorski pristup očekujem da se u izradu kompletne informacije o stanju mentalnog zdravlja građana uključi dobar dio Vlade, resornih ministarstava u skladu sa segmentima za čije su uređenje odgovorni.

To bi trebalo rezultirati zaključcima Parlamenta kroz koje bismo osnažili institucije kroz konkretne aktivnosti - govori Kratina.

Kaže kako ostaje da se vidi da li će parlamentarna većina podržati ovu inicijativu. 

- Smatram da bi, najblaže rečeno, bilo neodgovorno u ovom momentu se oglušiti na ovakvu inicijativu. Nemili događaji u regionu, ali i slučaj upotrebe vatrenog oružja maloljetnika u Osnovnoj školi u Lukavcu koji je pucao na nastavnika nanijevši mu povrede opasne po život, nalažu da u skladu sa odgovornošću i nadležnostima analiziramo kapacitete centara za mentalno zdravlje, centara za socijalni rad, pedagošku i psihološku podršku koju građani imaju kroz institucije - navodi Kratina. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.