open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Zastupnica Biščević-Tokić uputila inicijativu: Djeca u školama ne treba da nose maske, izmijeniti odluku
Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Biščević-Tokić uputila je inicijativu da se izmijeni odluka po kojoj djeca u sarajevskim školama moraju nositi maske za vrijeme boravka u školi.
08.02.2021. u 16:44
get url
text

- U skladu sa Naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva obavezno je nošenje maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno 2 metra, kao i u otvorenom prostoru. Izuzetak od nošenja maski su: djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju problema sa disanjem zbog hroničnih bolesti ili koja ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe npr. osobe sa intelektualnim poteškoćama ili smetnjama u razvoju, osobe s oštećenjem sluha.

VEZANI TEKST - Čerkez: Naša i preporuka WHO-a je da djeca od 6 do 10 godina ne moraju nositi maske tokom nastave

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva preporučio je da djeca od šest do deset godina ne moraju nositi maske u toku nastave, te da je ta preporuka usklađena sa stavovima Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a. Nije jasno iz kojih razloga djeca u Kantonu Sarajevo moraju nositi maske – navela je Biščević-Tokić u inicijativi koju je uputila u skupštinsku proceduru.

Podsjećamo, odlukom Kriznog štaba KS, Ministarstvo odgoja i obrazovanja KS školama je uputilo uputstvo u kojem se navodi da djeca u osnovnim i srednjim školama moraju nositi maske, dok je sa druge strane pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao da je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva preporučio da djeca od šest do deset godina ne moraju nositi maske u toku nastave, te da je ta preporuka usklađena sa stavovima Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.