open-navfaktor-logo
search
Romantična inicijativa
Zastupnica Naše stranke želi okupiti parove vjenčane u opkoljenom Sarajevu, šta joj je NiP-ov ministar odgovorio
Zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Sanela Klarić uputila je inicijativu Vladi KS da organzira okupljanje svih parova koji su se vjenčali u ratnom Sarajevu u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu između 1992. do 1995. godine.
27.09.2023. u 08:03
get url
text

Međutim, ova inicijativa neće biti realizirana jer se Ministarstvo za boračka pitanja na čijem je čelu ministar Omer Osmanović iz koalicionog NiP-a proglasilo nenadležnim.  

Kako je u obrazloženju navela zastupnica Klarić, veliki broj parova u Sarajevu je tokom agresije u BiH odlučio okruniti svoju ljubav vjenčanjem. Oni su tim činom, piše u inicijativi, prkosili smrti i destrukciji te su pomagali u podizanju morala u ratnom Sarajevu.

Mnogi od njih su i danas zajedno i aktivno sudjeluju u razvoju grada Sarajeva te shodno tome "smatram da je važno da ih okupimo, pružimo im prostor za druženje i razmjenu iskustava".

-  Okupljanje parova se može organizovati sa oficijelnim dijelom u kojem će se predstaviti podaci o broju sklopljenih brakova gdje bi se okupili matičari i matičarke iz tog perioda te prezentovati izložba fotografija sa tih vjenčanja koje bi se kasnije mogla koristiti kao arhivska građa. Neoficijelni dio sadržavao bi druženje uz muziku iz tog vremena i ples, uz sugestiju da se okupe rok grupe koje su djelovale u Sarajevu u periodu 1992-1995. - obrazložila je Klarić.

Međutim, sluha za ovu romantičnu inicijativu nije imao ministar za boračka pitanja Omer Osmanović čije se ministarstvo proglasilo nenadležnim.  

- Ministarstvo za boračka pitanja KS nije nadležno za aktivnosti po pitanju navoda iz inicijative, niti posjeduje evidencije parova koji su se vjenčali u ratnom Sarajevu tokom agresije - stoji u odgovoru Ministarstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.