open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Zastupnici DF-a: Presuda u slučaju Kovačević moćan je alat za izgradnju normalnosti u BiH
O posljednjoj presudi Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Kovačević danas su govorili zastupnici i delegat Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine te Slaven Kovačević.
29.08.2023. u 13:43
get url
text

VEZANI TEKST - Objavljen sažetak presude po apelaciji Slavena Kovačevića: Konstitutivni narodi u BiH povlašteni, izbori nedemokratski

Zastupnik Zlatan Begić kazao je da se ovaj predmet bavio izborima u kojima počiva demokratija, a to je pravo građana da biraju nosioce vlasti bez diskriminacije.

- Bez građana nema demokratije, niti Evrope i evropskog puta BiH, ni bez provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava. Imamo nestabilnosti, disktriminacije, prijetnje miru, anarhiju u pokušaju, održavanje na vlasti profašističkih i nacionalističkih elita - kazao je Begić.

Dodao je da su koncepti legitimnog predstavljanja opasno prešli preko ruba civilizacijskih normi i da imaju rasističke principe.

- Koncepti koji su polazili od ovakvih pitanja su se tragično završavali s pitanjima ko ima pravo da živi, a ko ne. U svijetu postoji veliki broj demokratskih zemalja koji nisu unitarne, ali ne postoji demokratska zemlja koji nema jednaka prava za građane u svojoj zemlji.

Kršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava krši Dejtonski sporazum. Pozivamo međunarodnu zajednicu i OHR da se vrate u granice vladavine prava s obzirom na presude najviše sudske instance u Evropi. Ova presuda uz druge presude moćan je alat za izgradnju normalnosti u BiH. To zavisi od nas samih, medija, akademske zajednice i društva u cjelini. Ta normalnost je demokratija kao i u drugim zemljama - poručio je Begić.

Slaven Kovačević kazao je da je tužbu podnio jer je uočio da u nakaradnom političkom sistemu Bosne i Hercegovine postoje nedostaci koji se moraju popravljati.

- Gorko je tužiti svoju Bosnu i Hercegovinu, ali nije zemlja kriva, već elite koje od ove zemlje žele napraviti nakaradnu zajednicu. Presudom je srušen koncept legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda te poručeno da je etničko, umjesto građansko predstavljanje, udar na demokratiju BiH. Neminovnost na evropskom putu BiH je preći sa etničkog koncepta na građanski.

Jako me interesira šta će reći OHR koji je ovom presudom osramoćen. Ovo je moja pobjeda nad visokim predstavnikom. Jako me interesira i šta će reći delegacija Evropske unije u BiH - poručio je Kovačević koji je savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Evropski sud za ljudska prava danas je objavio presudu u predmetu Kovačević protiv BiH u kojoj je utvrdio da je aktivno biračko pravo Kovačevića prekršeno jer mu nije dozvoljeno da zbog etničkog ili teritorijalnog uvjeta na izborima glasa za kandidate za Dom naroda BiH i Predsjedništvo BiH koji bi na najbolji način štitili njegove interese.

Posljednjom presudom Evropski sud za ljudska prava je utvrdio da kombinacija teritorijalnih i etničkih zahtjeva predstavlja diskriminaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.