open-navfaktor-logo
search
Usvojena rezolucija
Zastupnici EP-a: Otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom, Moldavijom i Bosnom i Hercegovinom
Zastupnici u Evuropskom parlamentu pozivaju Evropsko vijeće da na sastanku 14. i 15. decembra donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom i Republikom Moldavijom. Uz određene reformske pomake, kažu, trebalo bi otvoriti i pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom, a Gruziji dati status kandidata.
13.12.2023. u 16:35
get url
text

Zastupnici u EP-u pozdravljaju novi Plan rasta za Zapadni Balkan i pozivaju čelnike EU-a da također bez odgode usvoje pregovarački okvir, nakon što se ispune relevantni zahtjevi koji se odnose na svaku od zemalja kandidata kako bi brzo započeli pristupni pregovori.

Potreban jasan raspored proširenja EU-a

Zastupnici Evropskog parlamenta pozdravljaju interes i političku volju toliko zemalja da se pridruže EU-u i priznaju ozbiljne napore koji se ulažu u ispunjavanje uvjeta za članstvo. Pozdravljaju spremnost armenske vlade da se približi Evropskoj uniji.

EU bi trebala uspostaviti jasne rokove za zemlje kandidate za završetak pregovora o pristupanju EU do kraja ovog desetljeća, naglašavaju europarlamentarci.

Ipak, kažu, ne bi trebalo biti ubrzanog postupka za članstvo. Zastupnici u Evropskom parlamentu insistiraju na tome da kriteriji iz Kopenhagena moraju biti ispunjeni kako bi se osiguralo da zemlje kandidati i potencijalni kandidati pokažu dosljednu i trajnu predanost demokraciji, vladavini prava, ljudskim pravima i poštivanju i zaštiti manjina te ekonomskim reformama.

Proširenje je strateško ulaganje u mir i sigurnost

S obzirom na ruski agresorski rat protiv Ukrajine, proširenje je postalo još strateški važnije i jedan je od najjačih geopolitičkih alata na raspolaganju EU, kažu zastupnici Evropskog parlamenta, nazivajući ga strateškim ulaganjem u mir i sigurnost, kao i pokretačem demokratije i evropskih vrijednosti diljem kontinenta.

Zastupnici Evropskog parlamenta pozivaju sljedeći kolegij povjerenika da imenuje povjerenika za proširenje i da osigura da su bilateralna pitanja jasno odvojena od politike proširenja EU-a.

Zastupnici u Evropskom parlamentu snažno žale zbog izjava premijera Mađarske u vezi s otvaranjem pristupnih pregovora s Ukrajinom i promjenom politike te zemlje prema Kosovu. Orbanove izjave ometaju proces proširenja EU-a, upozoravaju zastupnici Evropskog parlamenta, koji podsjećaju Vijeće na potencijalne negativne posljedice preuzimanja Mađarske kao predsjedavajuće Vijećem u julu 2024.​​​​​​​

Rezolucija naglašava potrebu za unutarnjim reformama EU-a uporedno s procesom proširenja, kako bi se poboljšala sposobnost Evropske unije da učinkovito integrira nove članice, uključujući kroz uvođenje glasanja kvalificiranom većinom koja bi se također primjenjivala na odluke o vanjskoj i sigurnosnoj politici te u relevantnim područjima procesu pristupanja.

Rezolucija je usvojena s 468 glasova za, 99 protiv i 58 suzdržanih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.