open-navfaktor-logo
search
Ne(rad) Parlamenta FBiH
Zastupnici informacije dobijaju preko web stranice Zastupničkog doma, sjednica Doma naroda nakon dva mjeseca pauze
Sve informacije što imamo nalaze se na web stranici Zastupničkog doma FBiH gdje možemo vidjeti da predsjedavajuća u ostavci Mirjana Marinković-Lepić (NS) i dalje prima neke goste, šalje neke čestitke, a Parlament FBiH ne radi, govori Haris Šabanović.
Autor: E.D-Š.
17.03.2024. u 08:03
get url
text
Zastupnički dom FBiH
Zastupnički dom FBiH
Mnogo je važnih zakona koji čekaju na usvajanje, a kojima bi se trebao poboljšati život građana u Federaciji, međutim da ne funkcionira Parlament Federacije Bosne i Hercegovine pokazuje činjenica da su sjednice rijetke, a i kada se zakažu, događa se da se prekinu. Tako je 4. marta 10. sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH započeta pa prekinuta i do danas nije nastavljena, a ne zna se ni kada će.
Što se tiče Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, posljednja sjednica je bila 25. januara, a nova je zakazana nakon dva mjeseca, 25. marta.
Nemamo informaciju u vezi s nastavkom sjednice 
Iako je bila indicija da bi se ove sedmice mogao održati Kolegij Zastupničkog doma FBiH radi zakazivanja 11. sjednice, to se nije dogodilo.
- Nije održan Kolegij, a pošto ga nismo imali ove sedmice, to znači da nema 11. redovne sjednice u martu jer se mora poštovati rok od 14 sata od zakazivanja. Nemamo informaciju u vezi s nastavkom 10. sjednice - kazao nam je član Kolegija Admir Čavalić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu FBiH.
Da još nema poziva za sjednicu, kazao nam je i član Kolegija Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a.
Razgovarali smo i sa federalnim zastupnikom Harisom Šabanovićem (SDA).
- Sve informacije što imamo nalaze se na web stranici Zastupničkog doma FBiH gdje možemo vidjeti da predsjedavajuća u ostavci Mirjana Marinković-Lepić (NS) i dalje prima neke goste, šalje neke čestitke, a Parlament FBiH ne radi. Desetu sjednicu ne znam i dan-danas zašto smo prekinuli. Nismo je ni nastavili, nema nikakvog obavještenja kao ni kada će se održati 11. sjednica. Bila je zakazana i Komisija za izbor i imenovanje pa je i ona otkazana tako da Parlament FBiH ne radi što je nerazumljivo jer toliko je posla da bismo mogli zasjedati svake sedmice - govori nam Šabanović.
Problem je kada znate da ste obećali nešto što niste smjeli 
Osvrnuo se na pitanje šta je sada problem jer je parlamentarna većina usvojila izmjene Poslovnika po svojoj želji.
- Očiti dolazimo na ono o čemu smo govorili prije pola godine, da se uopće nije radilo o Poslovniku, blokadi opozicije, radilo se o nesposobnosti vladajuće većine, nepovjerenja među njima, da iznesu ono što su jedni drugima obećali. To je ono kada sjedite na sastanku pa vam neko prijeti da će objaviti tonski zapis sa tog sastanka. To su problemi kao i kada znate da ste obećali nešto što niste smjeli. Parlament je očito posljedica obećanja.
Neko je nekome nešto obećao, a za početak meni se čini da je to bio izbor sudije Ustavnog suda BiH i da HDZ sve drži na standby (čekanju) dok se to ne desi. Ne mogu da vjerujem da godinu i po jednu temu vrtimo. Nema druge teme u Parlamentu FBiH. Par zakona je prošlo, a za neke bi bolje bilo da nisu jer su ih iskasapili. Ovo ne liči na Parlament ni u primisli - govori Šabanović.
Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović (HDZ) nakon dva mjeseca zakazao je novu sjednicu i to 25. marta. Posljednja je bila 24. januara i zakazana je zbog donošenja budžeta FBiH za ovu godnu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.