open-navfaktor-logo
search
Dogovor iz Laktaša
Zastupnici komentiraju: Etničko "legitimno predstavljanje" u Ustavnom sudu kao još jedan oblik blokade SNSD-a i HDZ-a
Dogovor koji su postigli lideri vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini na privatnom imanju Milorada Dodika u Laktašima izazvao je burne reakcije u javnosti.
22.01.2024. u 19:05
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik o sastanku u Laktašima: Partneri iz FBiH su omekšali

Detalje postignutog potvrdio je ranije Dodik, a danas i predsjednik HDZ-a Dragan Čović, dok je dio "Trojke", NiP, pokušao da negira procurjele dokumente kao finalni dogovor, a drugi dio, Naša stranka i SDP, utihnuo.

Ono što godinama SNSD zagovara – izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, dobit će, sudeći prema Dodikovoj interpretaciji sastanka.

- Razgovarali smo i o Ustavnom sudu i rečeno je da je raspodjela - dva Srbina te po dva Hrvata i dva Bošnjaka koja bi se birala u FBiH i trojica koja bi se birala zamjenski za strane sudije ili kako odluči Parlament BiH - rekao je ranije Dodik.

- Dogovor iz Laktaša u mnogim aspektima je toliko štetan za BiH, da "Trojka" pokušava da ga negira, govoreći da to još nije potpisano. Slijedi sada period relativizacije, a nakon toga i potpis, pod izgovorom da je to kompromis u smislu EU puta BiH – kaže za Faktor državni zastupnik Demokratske fronte Milan Dunović.

Naravno, dodaje on, daleko je od toga.

- Sporazum je štetan i to je činjenica. Kod izbora sudija ide se na ruku i Dodiku, ali i etničkom "legitimnom predstavljanju" u Ustavnom sudu. Treba znati da ne postoji etnički prefiks kod izbora sudija, već način izbora u entitetskim parlamentima – ističe Dunović te zaključuje:

VEZANI TEKST - Predsjedništvo NiP-a: Negiramo bilo kakav finalni dogovor sa HDZ-om i SNSD-om

- Sada se uvodi etnički prefiks i naravno izbor u Parlamentu preko Doma naroda gdje HDZ i SNSD imaju primat.

Državni zastupnik Šemsudin Mehmedović ocjenjuje ovo kao još jedan oblik blokade zbog načina odlučivanja u Parlamentu.

- To bi praktično značilo da bi koalicija HDZ i SNSD birala sve sudije, s obzirom na snishodljivost nekih koji sami sebe zovu liderima - istakao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.